„Там“ е тук в Раждавица - едно от селата, които носим в сърцата си

„Филмът „Там“ на Богдан Дарев разказва за завръщането му в България след 23 г. престой в Америка.

В кюстендилското село Раждавица започна първото издание на едноименния „Филм фест", предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Организаторите се надяват фестивалът да се превърне в традиция, като се фокусира върху независимото кино, представяйки както късометражни, така и пълнометражни филми. Освен киномани, фестивалът ще приюти и музиканти, които желаят да участват в unplug музикални вечери в центъра за занаяти "Старата череша".

„Раждавица филм фест“ започна с прожекцията на филма на Богдан Дарев „Там“, но осминафиналите на европейското по футбол отне голяма част от очакваната публика.

„Филмът „Там“ на Богдан Дарев разказва за завръщането му в България след 23 г. престой в Америка. С голям трепет в сърцето той снима това, което заварва тук, всичко, което намира“, каза пред БГНЕС продуцентът Зорница Петкова.

Тя смята, че прожекцията на филма на Дарев в Раждавица е прекрасна инициатива тъй като селата са люлката на много българи, останали са в сърцата им, и те трябва да се завърнат.

„Можем да кажем че „Там“ е тук в Раждавица, нашето тук в сърцата ни. Гледайте филма за да се върнете към селата, към корените и себе си. Пътуването към себе си е това, към което се стремим като идея, към общностите си - било то фолклор или занаяти, нещото което обичат и вярват, за да оставят тази наша България на децата си“, допълни Петкова.

„Програмата започна с прожекцията на филма „Там“ на Богдан Дарев, следват филмите „Спасителката“, посветен на Мара Бунева, „Кавал парк“ отново на Дарев, „Граници“ на Мария Плачкова, в последните два дни на фестивала предстоят още детски филм и концерт“, обясни видеооператорът Анатоли Костов. I БГНЕС

 

Последвайте ни и в google news бутон