Сръбски кмет в Черна гора плаши с отмъщение мюсюлманите в страната

Сръбският кмет Марко Ковачевич на черногорската община Никшич отправи директна заплаха към мюсюлманите в страната.

По време на речта си на честването на 166-ата годишнина от битката при Граховац Ковачевич заяви, че "ако някой иска да прилича на турчин, то ще бъде третиран като такъв".

В резултат на изказването, висшата държавна прокуратура е образувала дело срещу Ковачевич. Битката при Граховац се провежда през 1858 г. между Княжество Черна гора и Османската империя, като завършва с решителна черногорска победа.

Кметът на Никшич каза, че историческите факти са неизвестни за управляващите, "които приличат повече на чужденци, отколкото на черногорци".

„Ще работим за това и те да си спомнят за старата ни слава, и те да си спомнят за предците ни, и те да отправят молитва към Бога заедно с нас... Ще бъдем търпеливи, винаги ще чакаме с отворени сърца и отворени ръце с въпроса - братя ли сме. И ако някой не иска да бъдем братя, ако някой иска да прилича повече на турците, то, за Бога, в бъдеще ще се отнасяме към тях така, както се отнасяме към турците", каза Ковачевич.

Посланията му бяха остро осъдени от партии, неправителствени организации и министър-председателя Милойко Спаич .

Спаич заяви, че всички, особено младите хора, трябва да са съсредоточени върху бъдещето и помирението, и призова компетентните органи да установят всички факти и обстоятелства във връзка с посланията на Ковачевич.

"Надяваме се, че скоро ще последва извинение и обяснение, но във всеки случай това е ужасно изказване, за което няма никакво оправдание", каза той.

Опозиционната Демократическата партия на социалистите (ДПС) определи изявлението на кмета като "срамно".

"Страхливите заплахи към гражданите на Черна гора от устата на Ковачевич, които са характерни за говорителите на фашизма, изискват незабавна реакция от страна на прокуратурата“, заявиха от партията.

БГНЕС припомня, че през 2016 г. в Черна гора беше направен опит за "държавен преврат" в деня на изборите през октомври, за да се отклони страната от пътя към НАТО и Европейския съюз.

Двама руски граждани Едуард Шишмаков и Владимир Попов, осем сръбски граждани и лидерите на проруския "Демократичен фронт" Милан Кнежевич и Андрия Мандич са подготвяли насилствена смяна на правителството с активното подпомагане от страна на Сръбската православна църква /СПЦ/, според Специалната прокуратура. Целта беше тогавашният премиер Мило Джуканович да бъде свален от власт и убит.

През 2020 г. СПЦ, чрез бившия си митрополит в Черна Гора Амфилохие, започна шест месечни протести срещу президента Джуканович и ДПС, довели до отслабването на кабинета.

Партньори на сегашния премиер Милойко Спаич са Андрия Мандич, президент на крайнодясната просръбска "Нова сръбска демокрация", и Милан Кнежевич, настоящ президент на проруската "Демократическата народна партия". Двете партии се договориха със Спаич да влязат в правителството до края на 2024 г.

Просръбските и проруските партии в Черна гора проведоха и мащабна кампания срещу приемането на Резолюцията в ООН за геноцида в Сребреница, извършен от сръбските сили през 1995 г.| БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон