Сиярто: Унгария ще започне преговори за ЕС с "проевропейския" Мицкоски

"Ще започнем конкретни преговори с новото, силно проинтеграционно ориентирано правителство на Северна Македония" , заяви министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто.

По време на председателството на Европейския съюз, което започва на 1 юли, Унгария ще проведе междуправителствени преговори с всичките пет кандидати за членство от Западните Балкани.

"Ще започнем конкретни преговори с новото, силно проинтеграционно ориентирано правителство на Северна Македония" , заяви министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто.

По време на конференцията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Сиярто заяви, че за да ускори разширяването на ЕС към Западните Балкани, Унгария ще отвори нови глави в преговорите за присъединяване със Сърбия и планира да затвори поне седем глави от преговорите с Черна гора.

Той също така предаде, че Будапеща планира да отвори първите глави с Албания и да приеме преговорната рамка с Босна и Херцеговина, което е първата стъпка към започване на преговорите.

Интеграцията на тези страни в ЕС е "икономически, както и политически интерес и интерес на сигурността на Унгария", заяви Сиярто.

Унгарските инвестиции в региона са достигнали 2,5 млрд. евро, а търговията се е увеличила четирикратно до над 7 млрд. евро от 2010 г. насам, посочи той.

Унгария също така помага, като изпраща експерти и обучени служители, за да им помогне да се ориентират в "сложния процес на присъединяване", каза Сиярто.

Сиярто заяви също, че Централна Европа и Западните Балкани могат да бъдат "мост" между Изтока и Запада, който е много необходим, "за да се възстанови сътрудничеството, основано на взаимно уважение, и може да покаже пътя за излизане от настоящия бурен период на криза". "

"Унгария е готова да поеме тази роля и да подкрепи страните от Западните Балкани", заяви унгарският министър на външните работи. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон