Силяновска: Ще спазвам Преспанския договор

Президентът на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова заяви, че ще спазва Преспанския договор, предаде БГНЕС.

Силяновска каза в Охрид, че "за разлика от другите" спазва международното право.

Тя подчерта, че начинът, по който ще нарича страната, е „лично решение, право, което е гарантирано от по-висши актове от двустранните споразумения“.

Силяновска обяви, че има план "да убеди гърците в правотата да използва името "Македония" вместо конституционното име на страната - Северна Македония.

"Разбира се, че имам план. Планът е изграждане на добросъседски отношения. Планът е да предлагаме уважение и да изискваме уважение. В политиката трябва да се търси изкуството на възможното, скоро ще го направим. Първото ми изказване беше, че няма да обикалям света, че искам да се запозная със съседите си и мисля, че ще го постигна. Разбира се, имате нужда всички около вас да говорят и ние нямаме друг избор, освен да говорим. Диалогът е здравословно нещо и ако няма взаимно уважение, няма да има резултат. Политиката изисква диалог и аз съм готова да го търся и взаимно да преодоляваме проблемите", заяви Гордана Силяновска.

По повод предупрежденията на официална Атина, че не е изключена възможността за започване на процедура срещу Скопие в Международния съд в Хага за неспазване на разпоредбите на Преспанското споразумение, македонският президент заяви, че Гърция не е спазвала решения на същия този съд.

БГНЕС припомня, че по време на своята клетва на 12 май новият президент на РСМ Гордана Силяновска-Давкова използва само името "Македония" вместо официалното наименование - Република Северна Македония. Това предизвика остра реакция в Атина и международен дипломатически скандал.

Договорът бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров, в присъствието на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението сложи край на дългогодишния спор за името на Македония между властите в Скопие и Атина. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон