Силяновска: Ако съм нарушила Преспанския договор, Мицотакис може да се обърне към Международния съд

"Има възможност и за започване на процедура пред Международния съд, чиято присъда съседката Гърция не уважи”

Президентът на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова заяви, че гръцкият премиер Кириакос Мицотакис не следва духа на приятелски отношения със заплахите за вето срещу европейския път на Скопие и му “припомни”, че може да се обърне към Международния съд, ако смята, че Преспанското споразумение е нарушено, предаде БГНЕС.

“Не коментирам думите на г-н Мицотакис. Преспанското споразумение има механизми, като се започне от указание и се стигне до обръщение към генералния секретар на ООН. Има възможност и за започване на процедура пред Международния съд, чиято присъда съседката Гърция не уважи”, каза Силяновска пред журналисти преди началото на панелната дискусия „Европейският съюз като предизвикателство и Предизвикателствата на Европейския съюз: Европа 74 години след Декларацията на Шуман“.

Гръцкият премиер неотдавна заяви, че очаква кандидатът за министър-председател на РСМ и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски да заяви публично, по ясен и категоричен начин, че ще спазва Преспанското споразумение и че името на страната му е Северна Македония. Мицотакис подчерта, че европейският път на Северна Македония минава през Гърция и може да остане затворен, ако не се спази споразумението.

Силяновска каза днес, че не може да спре изявленията на Мицотакис, но те не са в духа на развиване на приятелски отношения.

“Не мога да го спра да направи това. Споразумението от Преспа е част от Преговорната рамка. Не мисля, че това (посланията на Мицотакис) е в духа на развиване на приятелски отношения. Може би трябва да обърнем внимание на културната дипломация. Мисля, че и ние трябва да се опитаме да се държим по различен начин със съседите си в приятелски дух. Нека бъдем малко "скандинавци", каза още македонският президент.

Гордана Силяновска коментира срещата си с италианския президент Серджо Матарела в Рим на 25 май, когато тя поиска от своя колега "гаранции за пътя към ЕС".

Днес Силяновска обясни, че думите ѝ “не са предадени по правилния начин”.

“Когато говорих за гаранции с г-н Матарела, имах предвид онези, които може да посегнат към ветото. Няколко пъти променяме Конституцията и отново сме изправени пред нова промяна. Крайно време е да знаем, че това, което се случва от страна на България, е заявка, която може да остави място за вето, обвързано с критериите от Копенхаген, но не и за въпроси, свързани с идентичност или история”, каза тя.

“ЕС е единство на многообразието и трябва да приеме идентичността и целостта на всички. Но ние сме дискриминирани по много въпроси и по много критерии. Крайно време е да се сложи край. Македония е малка страна, но смятам, че заслужава да бъде уважавана като всички останали”, добави държавният глава. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон