Шумен и Търговище привличат инвестиции за над 100 млн. лв. с нови индустриални паркове

Като кажем "реиндустриализация", аз лично си представям поне 35-40 индустриални парка в образцов вид, с перфектна логистика и комуникации, на които да бъдат поканени най-големите чужди инвеститори, и аз съм сигурен, че те ще дойдат, смята служебният министър на инвестициите и растежа Росен Карадимов.

В Шумен и в Търговище има подадени документи за приоритетни инвестиционни проекти. Това означава инвестиция от порядъка на над 100 милиона лева, което е и възможност за получаване на много сериозна безвъзмездна финансова помощ от държавата.

Това каза в Шумен служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Това показва, че ако в Шумен бъде изградена тази система от индустриални паркове, инвестициите ще стават все повече и повече, а всичко това дърпа икономическото развитие на регионите, допълни министърът.

Новият индустриален парк в Шумен е "Мадара", като за него безвъзмездната финансова помощ е близо 14 милиона лева, като за него следва да бъде осигурено съфинансиране от порядъка на 13 млн. лв. Така всъщност съществуващият индустриален парк преминава на второ, много по-сериозно ниво, обясни Карадимов.

Сегашният парк е разкошен, запознах се и с инвеститорите, и с всичко друго. Това е изключително впечатляващо, обясни министърът. И допълни, че именно индустриалните паркове за мощен инструмент за наваксване на регионалния дисбаланс в страната, между Северна и Южна България, и между Източна България и региона на столицата. "Когато беше отворена програмата за Индустриалните паркове, регионите от Северна България, които кандидатстваха за такива паркове, в самото начало на програмата вече имаха бонус - само факта, че са в Северна България. И тук става въпрос за политика за това да се развиват регионите и да се стимулират процесите там, не е въпрос на пари. Държавата е ужасяващ длъжник на хората в тези региони заради АМ "Хемус", обясни още Карадимов.

Като кажем "реиндустриализация", аз лично си представям поне 35-40 индустриални парка в образцов вид, с перфектна логистика и комуникации, на които да бъдат поканени най-големите чужди инвеститори, и аз съм сигурен, че те ще дойдат. А когато говорим за моделни индустриални паркове, хубавото е, че всяко поколение си представя различни неща, обясни министърът на иновациите. "Поколението на 70 г. си представя комини, а тези на 25 г. - производство на чипове, на модерна техника. И хубавото е, че тези производства могат да се съчетаят - важното е България да произвежда стоки с добавена стойност, и да може да ги изнася, като с това вдигне рязко жизнения стандарт на дадените райони. Това се отразява директно на здравеопазването, образованието, и всички процеси в дадената община. Ще се върнат младите хора, ще започнат работа там, ще привлекат други млади хора там, ще се промени демографската среда, а тя от своя страна ще промени и здравната инфраструктура", обясни Карадимов. Българската банка за развитие е с огромна роля в този процес - Банката е могъщ държавен инструмент, който самата държава може да използва там, където не бива или не може да се намесва. Когато си държавна компания с ограничени финанси, но имаш пазарен механизъм с 1.5 - 2 милиарда лева капитализация в лицето на Банката, можеш да ползваш финансирането за определени ключови пазарни ниши, завърши служебният министър на иновациите и растежа. I БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон