Карадимов: ББР може да отпусне оборотни средства на болниците и да помогне за изчистване на дълговете им

Болниците ще бъдат запознати с възможностите за кредитиране.

Искаме да запознаем директорите на 84 държавни и общински болници с възможностите, които Българска банка за развитие (ББР) може да им осигури. Това заяви министърът на иновациите и развитието доц. Росен Карадимов, предаде репортер на БГНЕС.

Министър Карадимов припомни, че Министерски съвет прие нова стратегия на Българската банка за развитие. В самата стратегия здравеопазването е определено като абсолютен приоритет.

Болниците ще бъдат запознати с възможностите за кредитиране - първо като инвестиционно кредитиране, второ като оборот от кредитирането.

“Особено подчертавам това, защото банката е в състояние да даде оборотни средства на болниците, така че да бъдат изчистени техните дългове към доставчиците. По този начин банката би станала единственият кредитор на болниците. Тя ще продължи да бъде пазарен кредитор, но по-важен е ефектът, че тя ще може да контролира финансовите и паричните потоци на лечебните заведения”, заяви министър Карадимов.

Вторият инструмент е, че ще предложим да участват по оперативните програми, които Министерството на иновациите и развитието управлява, посочи министърът.

Третият подход е по линия на Фонда на фондовете.

"Той ще представи възможностите по новите програми. Това е региони в развитие. Фактически болниците ще имат достъп до 420 млн. лева”, добави министър Карадимов.

Той обясни, че идеята е колкото е възможно заедно с Министерството на здравеопазването да се предложат онези механизми, които малко по-малко да въведат ред в самата система с пазарни механизми и контрол.

“Смятам, че няма нищо по-естествено държавната банка на България, която действа с мандат на правителството, да интервенира в сектор здравеопазване с пазарни механизми, но да гарантира прозрачността на изразходваните средства”, подчерта Карадимов. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон