САЩ повишиха нивото на тревога за базите си в Европа

Американската армия е повишила нивото на тревога на няколко бази в Европа до второто най-високо ниво - "Чарли", съобщи Си Ен Ен.

Това ниво се въвежда, когато "възникне инцидент или се получи разузнавателна информация, която показва, че е вероятно да се извърши някаква форма на терористично действие или атака срещу персонал или съоръжения", се казва на уебсайта на американската армия.

Най-високото ниво "Делта" се прилага, когато е извършена терористична атака или такава е "неизбежна".

Европейското командване на САЩ (USEUCOM) не потвърди промяната на статута, но заяви пред АФП: "оставаме бдителни".

Междувременно Пентагонът заяви, че "поради комбинация от фактори, които потенциално могат да повлияят на безопасността и сигурността на американските военнослужещи и техните семейства, разположени на европейския театър, Европейското командване на САЩ удвоява усилията си за подчертаване на бдителността през летните месеци".

Понастоящем Държавният департамент на САЩ съветва американските граждани в Германия, където е седалището на USEUCOM, да проявяват повишена предпазливост поради тероризъм.

Въпреки че не се споменава конкретна заплаха, европейските държави са в повишена готовност, откакто през март въоръжени лица убиха близо 150 души край Москва - нападение, за което групировката "Ислямска държава" (ИД) пое отговорност.

Франция също повиши степента си на готовност преди Олимпийските игри в Париж, докато Германия в момента е домакин на Европейското първенство по футбол. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон