Румънският президент остана без съюзници в битката за ръководния пост в НАТО

Румънският президент Клаус Йоханис остана без подкрепа от държавите-съюзници от НАТО за кандидатурата му за генерален секретар на Алианса.

Унгарският премиер Виктор Орбан и словашкият президент Петер Пелегрини обявиха, че техните страни ще подкрепят кандидатурата на нидерландски премиер Марк Рюте.

Настоящият генерален секретар Йенс Столтенберг е твърдо убеден, че въпросът ще бъде решен в кратки срокове.

"Алиансът скоро ще реши кой ще бъде моят наследник", каза той, цитиран от ЕФЕ.

Марк Рюте потвърди, че ако стане генерален секретар на НАТО, Унгария няма да бъде принудена да участва в дейностите на Алианса в Украйна. Затова "предвид този ангажимент Унгария е готова да го подкрепи", заяви Орбан, който на 17 юни проведе разговор в Брюксел с действащия нидерландски премиер.

В писмо, изпратено до унгарското правителство, публикувано от Орбан в платформата X, Рюте сигнализира, че като генерален секретар на НАТО ще се отнася към "всички страни с еднакво ниво на разбиране и уважение", което е препратка към предишните му критики към състоянието на правовата държава в Унгария.

Преди публикацията на Орбан, в която той обяви ревизираната си позиция относно кандидатурата на Рюте, новият словашки президент Петер Пелегрини съобщи, че страната му ще подкрепи кандидатурата на Рюте. В замяна той поиска подкрепа за осигуряване на противовъздушната отбрана на Словакия, която остана напълно без защита на въздушното си пространство, след като правителството, предшестващо сегашното, ръководено от Роберт Фицо, подари на Украйна единствената противовъздушна система С-300, с която разполагаше. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон