Ричард Ран: Краят на енергийната криза

Благодарете за предприемачите, учените и инженерите. Те компенсират много от греховете на политическата класа и правят бъдещето ни по-добро

В продължение на десетилетия самопровъзгласилите се за природозащитници и техните търсещи власт политически и медийни съюзници настояват да се прекрати използването на изкопаеми горива - всичко това в името на спасяването на планетата. Казваха ни също, че петролът и природният газ ще свършат, така че единствената надежда са възобновяемите енергийни източници - главно вятърната и слънчевата енергия.

Вместо да се изчерпват запасите от нефт и газ, икономически извлекаемите запаси продължават да се увеличават, а благодарение на улавянето на въглерода и други нови технологии вредните емисии скоро ще бъдат почти премахнати. (Ако сте достатъчно възрастни, може би си спомняте времето, когато от ауспусите на автомобилите се отделяха много мръсни и вредни вещества - сега почти изчезнали). Благодарение на фракинга и други технологии само в САЩ има запаси от нефт и газ за няколкостотин години напред.

В един момент в миналото се твърдеше, че светът ще разполага с почти безкрайно количество евтина ядрена енергия. Вместо да се превърне в доминираща форма на енергия, отрасълът почти загина заради авариите в Чернобил и други аварии и изключително високите разходи за изграждане на атомни електроцентрали. Сега обаче постиженията в ядрената технология, като например малките модулни реактори и реакторите от четвърто поколение, изглежда ще позволят изграждането на много по-безопасни и много по-евтини реактори. Новите по-малки реактори могат да се произвеждат в заводи и да се транспортират до обектите, което намалява времето и разходите за строителство.

Геотермалната енергия, която използва вътрешната топлина на Земята, сега се оказва надежден и устойчив източник на енергия с огромен неизползван потенциал. Неотдавнашните технологични постижения разшириха възможностите за използване на геотермална енергия в региони, които преди това се считаха за неподходящи. Цената на геотермалната енергия до голяма степен се влияе от фактори като разходите за сондиране и първоначалното разработване на геотермалните централи. С усъвършенстването на технологията за сондиране и усъвършенстването на методите за проучване се очаква тези разходи да намалеят. Дългият живот и ниските експлоатационни разходи на геотермалните централи ги правят икономически привлекателни.

Голямата изненада в областта на производството на енергия е слънчевата енергия, чиито разходи и цени спадат рязко - много повече от прогнозите. Намаляването на цените има самоподсилващ ефект, така че икономиите от мащаба позволяват още по-голямо намаляване на разходите при увеличаване на търсенето. Цената на слънчевата енергия намалява много по-бързо от тази на вятърната и е на път да направи голяма част от вятърната енергия неконкурентоспособна (заедно с предимствата, защото не е грозна, шумна и не убива птици).

В областта на слънчевата енергия се наблюдават значителни подобрения и иновации във фотоволтаичната технология, като например перовскитните слънчеви клетки, които предлагат по-високи нива на ефективност и по-ниски производствени разходи в сравнение с традиционните силициеви клетки. (Разработването на двулицеви соларни панели, които улавят слънчевата светлина от двете страни, допълнително повишава производството на енергия и ефективността).

Пределната цена на електроенергията от слънчева енергия е почти нулева - всички разходи са свързани със събирането и инсталирането. Веднъж инсталирана, системата няма движещи се части и може да продължи да произвежда електроенергия в продължение на десетилетия. Проблемът е, че слънцето не грее винаги и затова, за да може слънчевата енергия да бъде единствен източник на електроенергия, тя трябва да се съхранява в батерии или да се преобразува в горива като водород. За щастие, цената на батериите също намалява бързо.

С възхода на електрическите автомобили се наблюдава огромен натиск и инвестиции в усъвършенстването на технологията на батериите. Добре е да се заложи, че капацитетът на батериите, техният полезен живот и намаляването на разходите ще продължат да се подобряват с бързи темпове в продължение на много години (както и слънчевите батерии, полупроводниците и други нови технологии).

Широкото разпространение на слънчевата енергия ще означава, че прекъсванията на електрозахранването в резултат на бури или други неизправности в мрежата ще предизвикват по-малко проблеми, тъй като хората разполагат с повече алтернативи за захранване. Децентрализацията на източниците на енергия е желателна, а индивидуалните соларни устройства са най-добрият начин за децентрализация. Хората, живеещи в райони с недостатъчно производство на електроенергия, могат бързо и евтино да се сдобият с електрическа енергия, без да се налага да изразходват средства и време за изграждане на големи електроцентрали. Това вече се случва в голяма част от Африка и на други места, където евтини, малки слънчеви панели и смартфони могат да осигурят енергия за осветление (особено с разработването на светодиоди с ниска консумация).

Разходите за почти всичко зависят от енергията, включително за храна, физически продукти, транспорт и комуникации. Мнозина от движението за опазване на околната среда прогнозираха свят на недостиг, в който човечеството ще изчерпи ресурсите си, включително храната, и всичко ще струва по-скъпо.

Сега се случва точно обратното: Гладът до голяма степен е изчезнал, а всичко в реално изражение поевтинява (освен в страните, които изпитват временни пристъпи на инфлация поради лошо управление на паричната и фискалната система). И отново, с намаляването на реалните разходи за енергия ще намалеят и реалните разходи за почти всичко останало, което ще доведе до по-високи реални доходи за повечето хора. І БГНЕС

-----------

Ричард Ран е председател на Института за глобален икономически растеж и на MCon LLC. Неговият анализ е публикуван във „Вашингтон таймс“.

Последвайте ни и в google news бутон