Ричард Ран: Изкуственият интелект ще унищожи почти всички работни места

ChatGPT разкри миналата седмица, че се справя по-добре с това да бъде мен, отколкото аз с това да бъда мен.

За щастие, засега изкуственият интелект е по-добър само в част от мен. Възнамерявах да напиша тази седмична рубрика, за да ви информирам за необходимостта от премахване на данъка върху капиталовите печалби. Един колега, който е прекрасен икономист, работеше по парични въпроси и ми спомена, че с помощта на ChatGPT е успял да подобри и ускори работния си продукт. Затова реших да опитам и помолих ChatGPT да „напише есе от 700 думи за възгледите на икономиста Ричард Ран относно облагането на капиталовите печалби“.

Резултатът беше поразителен. В рамките на няколко секунди компютърът написа много добро есе, в което коректно представи моите аргументи и тези на критиците, всички взети от многото статии и доклади, които съм писал по темата в продължение на повече от четири десетилетия. След това го помолих да напише есе за моята работа по отношение на размера на правителството и икономическия растеж. Отново в рамките на няколко секунди ми беше представено отлично есе - може би по-добро и по-пълно от това, което бих могъл да напиша сега - въпреки че всичко се основаваше на неща, които съм писал през годините.

След като продължих да експериментирам с ChatGPT, стигнах до заключението, че той е полезен и сравнително точен при работа с въпроси и теми, за които има много документи, от които може да черпи (като например проблема с данъците върху капиталовите печалби или оптималния размер на правителството), и почти безполезен и не много точен при работа с теми, които имат ограничен изходен материал, като например биографиите на хора, които не са известни. Уикипедия е много по-полезна за такива проучвания.

Много компании разработват програми и инструменти с ИИ за специфична и обща употреба, в резултат на което полезността и точността на ИИ нараства с експоненциални темпове и вероятно ще продължат да нарастват още дълги години.

Елон Мъск и други твърдят, че в крайна сметка ИИ и роботите ще могат да извършват почти всички дейности, така че все повече хора ще „ходят на работа“ само заради удоволствието, което получават от работата, а не като финансова необходимост. Това вече се наблюдава при много заможни хора в пенсионна възраст, които избират да продължат да работят, защото намират това за удовлетворение в психологически смисъл, а не заради нуждата от допълнителен доход. Не че ИИ ще направи някои работни места ненужни, както електрическата крушка унищожи бизнеса на повечето производители на свещи, но ИИ в крайна сметка ще унищожи почти всички съществуващи сега работни места. Ще се появят нови, но непознати работни места - по същия начин, по който изчезнаха хиляди работни места на работници в текстилни фабрики, но бяха създадени много повече работни места с помощта на компютърен софтуер.

Експлозията на ИИ ме кара да преосмисля това, което съм правил досега. Пиша тази седмична рубрика вече повече от 20 години, защото ми харесва да изразявам мнението си по въпросите на икономиката, политиката, историята, външната политика и науката пред по-широка аудитория. Общо през професионалния си живот съм написал може би няколко хиляди публикувани академични и други статии, колони с мнения, есета и т.н.

Много от нещата, които правим в живота, са резултат от непланирани възможности или случайности. Повечето тийнейджъри се замислят за бъдещето, което биха искали да имат - да бъдат звездни спортисти, учени или нещо друго. Някои щастливци отрано откриват страст (например медицината), която им носи финансови приходи и ги стимулира интелектуално до късните им години. Други се лутат години наред и никога не намират удобна роля. А някои от нас преминават през живота си, като винаги търсят нови предизвикателства и са готови да поемат рискове.

Като човек, който е имал различни кариери (в академичните среди, правителството, обществената политика, международното икономическо развитие, изграждането на нови предприятия и т.н.) - и който има лукса да реши какъв нов път да поеме, включително да не прави нищо, вместо някой друг да ми каже „технологиите са те направили остарял“ - реших да отделя известно време, за да преосмисля какво искам да правя и как най-добре да допринеса. І БГНЕС

-----------

Ричард Ран е председател на Института за глобален икономически растеж и на MCon LLC. Неговият анализ е публикуван във „Вашингтон таймс“.

Последвайте ни и в google news бутон