Радев в Атина: РСМ трябва да спазва подписаните международни договори

“Липсват познания по международното право. Държавното ръководство на Република Северна Македония не е добре подготвено.”

 

“Когато се подпише международен договор, той трябва да се спазва от всички следващи правителства, а не да се променя.”

Така коментира президентът Румен Радев призива на премиера на Република Северна Македония Християн Мицкоски да се предоговори Договорът за приятелство и добросъседство с България.

“Липсват познания по международното право. Държавното ръководство на Република Северна Македония не е добре подготвено.”

Радев направи това изказване по време на брифинг пред български медии след работна среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Атина.

Вчера премиерът на Република Северна Македония каза, че Договорът за приятелство и добросъседство с България може да бъде предоговорен. Той посочи, че договорът с Гърция е част от конституцията на Република Северна Македония и не вижда причина да не се предоговори и договорът с България.

В отговор на това, президентът Радев обясни, че властите в Скопие нямат нужните познания по конституционно право. Конституциите на България и Република Северна Македония са много различни – тяхната защитава колективни права, докато нашата конституция отстоява индивидуални права. Липсват и познания по европейското законодателство – когато има заключения на Съвета, приети с консенсус, те не подлежат на пазарлъци и трябва да се изпълняват.

"Държавното ръководство на Република Северна Македония има какво да научи. Ние сме готови да помагаме и винаги сме помагали на Република Северна Македония по нейния европейски път. Но такива действия отдалечават страната от европейската интеграция и тревожат както България, така и Гърция. Не можеш да си член на НАТО и да искаш да станеш член на ЕС, и в същото време да излизаш с такива позиции. Важно е Република Северна Македония да се придържа към своя европейски път", каза още Радев.

Той също така посочи, че са нужни познания по статистика. Според Радев, поне 120 000 граждани на Република Северна Македония са получили българско гражданство на основание доказан произход с документи. "Трябва да има елементарни познания по правата на човека. В България не бием хора, които изразяват различна идентичност, не стреляме по техните клубове и не ги палим, не ги държим далеч от позиции в администрацията", допълни Радев. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон