Проф. Папанчева: Поетите ангажименти за университетите са добро начало, но трябва системност

Трябва системно да се помисли как да се развие образованието в университетите. Не сега да се хвърлят пари, за да се приключи темата, а след 10 години отново да говорим за този проблем. Това заяви пред БГНЕС проф. д-р Румяна Папанчева, преподавател в бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

Тя коментира проблема с възнагражденията на академичния състав на университетите, който се превърна в гореща тема през последните дни. Според нея от много години държавата не обръща внимание на висшето образование. „Каквито и проекти да има те винаги са за средното образование, а университетите са на самоиздръжка. Това е едно много недостатъчно издържане, защото има поддръжка на бази и инвестиция в развитие на кадри. Ние изоставаме и като материална база, и като заплащане”, подчерта проф. Папанчева.

Тя посочи, че един професор взима под 2000 лв. и това не е редно. „Особено когато един млад човек трябва да влезе в системата и да се развива, това са години наред, в които той трябва да чете и да инвестира - от асистент до доцент може да има 10-15 години интервал, така че би трябвало държавата да се грижи повече за науката и кадрите в нея“, смята преподавателят.

Служебният кабинет реши да отпусне 39 млн. за висшите учебни заведения след като от Съвета на ректорите се обявиха, че на 20 май голяма част от държавните университети ще преустановят работа. ГЕРБ и ДПС пък обявиха, че след съставянето на 50-то Народно събрание ще бъдат отпуснати още повече средства, след които заплатата на един асистент би могла да стане 2500 лв.

Проф. Папанчева обясни, че тези 39 млн. лв. и поетите ангажименти са едва първата крачка, но все пак протестни действия от страна на университетите на 20 май ще има. „Надявам системата да продължи да обръща внимание. Това засега са първи стъпки и компромисни варианти, но е добро начало”, смята професорът.

Тя призова да се работи системно, а не днес да се хвърлят някакви пари, за да се приключи темата и след 10 години отново да говорим за този проблем. „Системно да се помисли как да се развие сектора, защото и не е редно нашите студенти да бягат навън. Не е само до заплащането, хубаво е някой да помисли в перспектива“, добави проф. д-р Румяна Папанчева, преподавател в университет „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Бургас. /БГНЕС

 

Последвайте ни и в google news бутон