Проф. Киров: ПП с детски манталитет, нарушават Конституцията

Момчетата от „Продължаваме промяната“ не са дорасли за голямата политика. Те демонстрират манталитет от детската градина. Те упорито неглижират Конституцията.

Това заяви в интервю за БГНЕС проф. д-р Пламен Киров, ръководител на катедра "Конституционноправни науки" в СУ "Свети Климент Охридски".

С него коментираме отказа на ПП да се явят на консултациите при президента Румен Радев, които започнаха този следобед.

„Момчетата от „Продължаваме промяната“ отново са се объркали. Не те диктуват процеса на консултациите и скоростта, с която той се движи. Това е в ръцете на президента. Ако смятат, че от тях зависи, кога ще отидат на консултации при държавния глава, могат да бъдат много неприятно изненадани“, заяви проф. Киров.

Той посочи, че Радев ще направи консултациите с останалите политически партии, които се явят и след това ще покани лице от ПП, за да връчи мандат.

„Президентът може да вземе решение и да връчи мандата на лице посочено от ПП. Това е първият проучвателен мандат. Ако те не отидат, той заявява, че никой не иска да вземе този мандат, смята го за неуспешен и преминава към втората по численост парламентарна група“, заяви конституционалистът и добави, че „никой няма да върви по гайдата на ПП“.

„Ако мислят така пренебрежително да се отнасят към държавния глава и процедурата по член 99 от Конституцията, нищо хубаво няма да стане. Няма да извлекат политически дивиденти. Манталитетът на ПП е от детската градина, те не са дорасли. Стигнали са до трета група в детската градина“, подчерта проф. Киров.

Той остро разкритикува и начина, по който правителството на Кирил Петков подаде своята оставка, след като в сряда падна след гласуван вот на недоверие.

„Те се забавиха и с подаването на оставката. Тя трябваше да бъде подадена буквално на следващия ден след гласувания вот на недоверие. На всичкото отгоре пренебрежително я изпратиха в Народното събрание по куриер. Може би трябваше да я изпратят по Еконт“, каза проф. Киров.

„Действията на ПП са нелегитимни от гледна точка на процедурата, която е закрепена в Конституцията. Те упорито неглижират и не искат да се съобразяват с Конституцията. За тях Основният закон не означава нищо“, категоричен е проф. Киров.

Той не изключва с тези си действия ПП да доведат до това предсрочните парламентарни избори да се проведат в средата на август.

„Нека много добре си направят сметката. Ако се окаже, че консултациите не се разтеглят във времето, не се стигне до втората половина на юли с цялата тази процедура с трите опита, тогава ще се окаже, че изборите могат да бъдат в средата или края на август. Ако искат това да стане, нека действат по същия начин“, предупреди конституционалистът.

Той отбеляза, че ако ПП се бяха явили на консултациите, можеше да се постигне диалог между институциите, който е много полезен и за приемането на бюджета.

„Между институциите трябва да се води диалог и да се надскочи манталитетът на детската градина“, подчерта пред БГНЕС проф. Пламен Киров. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон