Признаха летището в Истанбул за най-доброто в Европа

Международният съвет на летищата (ACI) в Европа присъди наградата за най-добро летище на модерното летище Истанбул в Турция в категорията на летищата с над 40 милиона пътници годишно.

Летище Истанбул IGA си подели наградата с миналогодишния победител - летище Фиумичино в Рим със същия резултат, се казва в изявление на мегавъздушния център. Селахаттин Билген, главен изпълнителен директор на летището, заяви: "Винаги търсим нови начини да надминем очакванията на нашите гости в областта на устойчивостта, достъпността, иновациите и технологичния напредък".

Миналата година летището в Истанбул е обслужило повече от 76 милиона пътници, отбелязвайки ръст от 18% в сравнение с предходната година. Целта на летището е до края на 2025 г. капацитетът му да достигне 120 млн. пътници.

Като похвали силния растеж и оперативните резултати на мегавъздушния център, ACI Europe подчерта, че летище Истанбул е поставило устойчивостта "в центъра на своята стратегия", като например плановете за слънчева електроцентрала, която да задоволява всички негови нужди от електроенергия.

"Съдиите отбелязаха, че победителят продължава да демонстрира, че агресивните инвестиции в най-съвременна летищна инфраструктура, заедно с подкрепящо правителство, са печеливша формула - създаване на силен глобално конкурентен хъб, който успешно печели пътници и привлича повече авиокомпании", допълниха оттам.

В категорията "25-40 млн. пътници" летището в Осло беше обявено за най-доброто летище в Европа благодарение на добрите си резултати в оперативната дейност и точността. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон