Преди 25 години Кумановското споразумение прекрати войната на Милошевич в Косово

Гробовете на косовари, избити през 1999 г. от сръбските сили в село Рачак, Косово.

Днес се навършват 25 години от влизането в сила на Кумановското споразумение, което сложи край на последната война на сръбския диктатор Слободан Милошевич, предаде БГНЕС.

Договорът от Куманово, подписан на 9 юни 1999 г. в днешна Република Северна Македония, сложи край на войната в Косово и депортацията на стотици хиляди косовски албанци от сръбските сили.

На 10 юни Съветът за сигурност на ООН прие резолюция 1244 за създаване на временната административна мисия на ООН в Косово. Съгласно документа, въздушната и териториалната сигурност беше поета от силите на НАТО - КФОР.

БГНЕС припомня, че през 1999 г. НАТО започна 78-дневна кампания, наречена "Съюзна сила", срещу Съюзна република Югославия, за да принуди Белград да прекрати жестоките репресии, масови убийства и депортации срещу косовските албанци и да изтегли военните и полицейските си сили от Косово.

Създаденият по-късно Международен наказателен трибунал за бивша Югославия, доказа, че югославските сили са отговорни за престъпления срещу човечеството и потъпквания на човешките права на косовското население, включително докато протича операцията на Алианса.

Това беше последната война на Милошевич на територията на бивша Югославия. По негово време бяха извършени агресиите срещу Словения, Хърватия и Босна и Херцеговина, при които загинаха няколкостотин хиляди души, а над 2 млн. се превърнаха в бежанци.

Слободан Милошевич беше свален от власт през октомври 2000 г. Година по-късно беше предаден на Международния Трибунал за военни престъпления в Хага. Почина в ареста през март 2006 г, преди да бъде осъден за извършените военни престъпления и геноцид./БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон