Посланикът на САЩ пропусна закуска с македонския външен министър

Посланикът на САЩ в Скопие Анджела Агелер пропусна традиционната закуска за чуждестранните дипломати в страната, организирана от македонския външен министър Тимчо Муцунски, предаде БГНЕС.

Срещата беше организирана на 4 юли преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Поканени бяха посланиците на държавите от НАТО, делегацията на ЕС в Скопие, както и пратениците на Украйна и Япония.

За разлика от миналата година, Агелер не дойде на закуската.

Министър Муцунски е представил вижданията на Северна Македония за стратегическите решения, които ще бъдат взети на срещата. Потвърден е бил „ангажиментът за осигуряване на колективна отбрана и готовност за отговор на предизвикателствата, идващи от всички посоки”, съобщиха от Министерството на външните работи на РСМ.

„Благодарни сме, че НАТО признава Западните Балкани като регион от стратегическо значение за Алианса. Ние твърдо вярваме, че продължаването на тясната координация и съвместните дейности на НАТО и ЕС в региона е от съществено значение, преди всичко чрез ускоряване на процесите на европейска и евроатлантическа интеграция. Това е от съществено значение за укрепване на стабилността и затваряне на вакуума, който дава възможност за дестабилизиращо влияние от трети страни”, е казал Муцунски на срещата.

По-рано македонският премиер Християн Мицкоски обяви, че е станало практика „посланиците да се намесват във вътрешните работи на Северна Македония“.

Преди това Гиър и Агелер порицаха идеята на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ за разпускане на Съдебния съвет. Премиерът от своя страна ги помоли да предложат по-добро решение, ако имат такова.

В отговор на думите на Мицкоски, Гиър напомни, че върховенството на закона е ключово за присъединяването на Скопие към Европейския съюз. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон