Победата на крайната десница: празник или тъга за обикновения французин?

Шампанското тече, виковете отекват, а Марсилезата звучи.

"Марин! Марин! Марин!" - скандира тълпата в триумфално настроение. Резултатите от първия тур на парламентарните избори във Франция показват категорична победа на крайнодясната партия Национален сбор (НС).

Не им се налага да чакат дълго, преди иконата на френската крайна десница, трикратен кандидат за президент и жената, на която се приписва превръщането на партията в конкурентна политическа сила, да обяви, че формацията се стреми към абсолютно мнозинство и поста министър-председател на втория тур.

Резултатите бележат "решимост да се обърне страницата след седем години" управление на президента Еманюел Макрон, заяви Марин льо Пен пред множеството и допълни, че иска Жордан Бардела да стане министър-председател.

Тя обяви категорична победа на първия тур за своя мандат в Енен-Бомон, район в Северна Франция. Един от регионите, в които НС процъфтява през последните години.

Партията обеща да повиши покупателната способност, драстично да ограничи имиграцията и да възстанови закона и реда. Льо Пен се стреми да смекчи крайностите от миналото, дори когато опонентите ѝ я обвиняват, че е расистка.

"Опитахме всичко и то не работи, така че защо да не пробваме Национален сбор?", заяви Джонатан, поддръжник на Льо Пен, пред АФП.

"Действайте в областта на сигурността, заетостта на младите хора, дайте повече покупателна способност. Свалете цените на бензина, който е твърде скъп. Някои хора не могат да отидат на работа, защото нямат достатъчно пари, за да сложат бензин в колата си", каза той.

"Чакам г-н Бардела или други хора да обърнат внимание на случващото се и да работят за увеличаване на покупателната способност", посочи 60-годишната Жил Яниачик.

"Може би трябва да сложим нещата в ред с хората, които живеят тук и не могат да се адаптират към нашата страна", добави тя.

Лиди Мафис, пенсионерка, 79 г., която гласува за президентския центристки алианс, каза: "Моето поколение познава партии, които са били, да кажем, малко по-умерени. А сега сме изпаднали в крайности. И това е проблемът."

В другия край на страната, във френския средиземноморски пристанищен град Марсилия, в гъсто населените квартали с многобройно имигрантско население, настроението често е съвсем различно.

"Притеснявам се от възможността за поява на крайната десница, защото се намираме в космополитен град с работническа класа и това може да наруши начина на живот, който имаме тук. Рискуваме да се разпространи расистка реч в обществените служби", смята учителят Жан-Франсоа Пепен, 49 г.

Пред едно от училищата в Сите дез Оливие, в северната част на Марсилия, "никога не сме виждали подобна опашка за гласуване и толкова по-добре", каза председателят на комисията, докато се провеждаше гласуването.

Мнозина бяха мотивирани да гласуват заради риска Национален сбор да вземе властта, дори и тези, които избягваха европейските избори по-рано през юни.

"Щом имаме избор, по-добре да отидем и да гласуваме", отбеляза 40-годишният Набил Агуени. "Дойдох да се противопоставя на НС, защото тя ще премахне всички помощи. Страната има нужда от помощ, не всички сме равни", заяви той.

Инес Дауд гласува за първи път на 19 години заедно с майка си Уахиба. "Честно казано, ние не искаме НС. Нямаме конкретна партия, но в семейството има смесица, от Алжир, Коморските острови, Мароко", заяви Уахиба.

След като гласува във Висембург, в източния край на Франция, близо до границата с Германия, 58-годишният Тиери не разкри за когя партия е гласувал, но посочи, че смята решението на Макрон за предсрочни избори за "добра идея".

"Надявам се, че то ще доведе до нещо последователно, способно да отговори на желанията на французите. Независимо дали ще спечели Пиер, Пол или Жак, трябва да се отнасяме с уважение към избора", подчерта той. I БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон