Пистолети на Наполеон на търг

Богато украсените пистолети, инкрустирани със злато и сребро, са с гравиран образ на Наполеон в пълен императорски разкош.

Два пистолета, които Наполеон Бонапарт някога е възнамерявал да използва, за да се самоубие, ще бъдат предложени на търг този уикенд, като се очаква цената им да достигне до 1,5 милиона евро, съобщиха от аукционната къща.

Богато украсените пистолети, инкрустирани със злато и сребро, са с гравиран образ на Наполеон в пълен императорски разкош.

Твърди се, че те почти са били използвани за прекратяване на живота на френския владетел през 1814 г., когато той е принуден да се откаже от властта, след като разбиват армията му и окупират Париж.

"След поражението на френската кампания той е бил напълно депресиран и е искал да се самоубие с тези оръжия, но неговият велик оръженосец е премахнал барута", казва пред АФП аукционерът Жан-Пиер Осенат.

Вместо това Наполеон взел отрова, но повърнал и оцелял, а по-късно подарил пистолетите на оръженосеца си, за да му благодари за лоялността, добави Осенат.

Очаква се на търга във Фонтенбло, южно от Париж, пистолетите да бъдат оценени на 1,2-1,5 млн. евро.

Сувенирите на императора са изключително търсени сред колекционерите.

Прочутата му черна шапка с украшения беше продадена за 1,9 млн. евро през ноември.

След абдикацията си Наполеон отива в изгнание на остров Елба край бреговете на Италия.

Скоро той се "отегчава" и драматично се завръща във Франция, за да сложи окончателен край на кариерата си, когато е победен от британците в битката при Ватерло през 1815 г. и умира в изгнание на остров Света Елена шест години по-късно. | БГНЕС

 

Последвайте ни и в google news бутон