Парламентът ще изслуша Главчев и Запрянов

Парламентът ще изслуша в четвъртък служебния министър-председател и служебен министър на външните работи Димитър Главчев, служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и служебния заместник-министър на външните работи Невяна Митева, предаде БГНЕС.

Изслушването им ще бъде във връзка с подготовката за предстоящата юбилейна Среща на държавните и правителствените ръководители на страните членки на НАТО от 9 до 11 юли 2024 г. във Вашингтон, представяне на разработените и приети документи, в т.ч. и ангажименти, на предхождащите срещи на министрите на отбраната и на външните работи и представяне на позицията на Република България на този форум.

Предстои да бъде изслушан служебният министър на отбраната Атанас Запрянов по въпроса за неучастие на България под никаква форма с жива въоръжена и невъоръжена сила във военния конфликт в Украйна.

Служебният премиер Главчев ще бъде изслушан като точка трета в четвъртък за развитието на процеса по разширяване на Европейския съюз след приемането на т. нар. френско предложение. Главчев ще говори във връзка с острата антибългарска кампания и изказвания на голяма част от политическия елит в Република Северна Македония, многократно оказван координиран дипломатически натиск спрямо България, който цели да вкара Република Северна Македония в Европейския съюз, заобикаляйки правилата и принуждавайки България да отстъпи от вече договорените условия, както и вече предприетите и планирани действия за защита на българските национални интереси по тези въпроси.

Предстои и изслушване на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Йордан Вълчев относно напредъка на строителството на автомагистрала „Хемус“ и напредъка в процедурите по стартиране строителството на автомагистрала „Черно море“. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон