Никола Филипов: Асен Василев говори безотговорно за дълга

Покачването на лихвите е голям проблем за хората с кредити. Те трябва да са готови, че когато държавата се финансира на 6%, ипотечният им кредит няма как да е 3%. Парламентът си губи времето в дребнотемия, а пред гражданите има реални проблеми, които тепърва ще се материализират.

Политиците трябва да намерят разбирателство и да се фокусират върху бюджета за следващата година, който да не фалира държавата.

Вместо да погасяваме кредити, ние трупаме все повече дългове и правим публични харчове, а кризата все още не е настъпила. Предстои ни да теглим 16 млрд. лв, а не успяхме да запишем и 200 млн.

Това заяви в интервю за БГНЕС финансистът Никола Филипов от Съвета по икономически и публични политики (СИПП).

Прогнозираният за следващата година бюджетен дефицит от 6,6%, който се равнява на 11,6 млрд. лв, ни отдалечава тотално от еврозоната. „Еврозоната наистина се отдалечи заради харчовете, които бяха направени през последните месеци. В парламента цари популизъм и се съмнявам, че ще се достигне до провеждане на реални реформи, които да ни доближат до приемането на еврото“, заяви Филипов.

Абсолютно задължително е да се върнем към едно финансово благоразумие, защото „тепърва ще се финансираме много трудно от пазарите“. „Видяхме това във вторник, когато пропадна емисията от 200 млн. лв. дълг, което е голям проблем. Вместо да акумулираме буфери, да погасяваме кредити, защото се намираме в пика на бизнес цикъла, правим точно обратното. Взимаме все повече дългове и правим все повече публични харчове, а кризата все още не е дошла и въпреки това вече не можем да се финансираме“, предупреди финансистът.

Той се надява управляващите да намерят някаква форма на разбирателство, да остават на заден план тяснополитическите си щения и да се фокусират върху това да направят един бюджет за следващата година, който да не фалира държавата.

„Намираме се в изключително деликатна ситуация. ЕЦБ повишава лихвите с 1,25% до момента, очаква се още 0,75% през тази година. Тези огромни публични разходи ни карат да се финансираме толкова по-скъпо и естествено тези лихви ги плащаме всички ние гражданите, а държавата само преразпределя“, заяви финансистът.

Не е изключено в един момент дългът да се окаже по-големия ни проблем. „Асен Василев заявява, че не вижда никакъв проблем дългът да достигне 60% от БВП, което само по себе си е една безотговорно изказване. Дългът трябва да бъде колкото се може по-нисък в момента. Едно е да говориш подобни неща в началото на бизнес цикъла, когато икономиката се възстановява от криза и има потенциал за растеж, съвсем друго – по време ни пика. Това показва дълбоко неразбиране на основни икономически процеси и това е много голям проблем“, категоричен е Филипов.

Политиците трябва да се разберат, защото няма да имат възможност да финансират тези чудовищни дефицити. Политическата нестабилност е основният фактор, за да се финансираме скъпо. „Инвеститорите изискват много по-висока премия за инвестиция в наши ДЦК, което е напълно нормално и логично. Дори Германия се финансира трудно в момента, а какво остава за България. Държава, в която имаме три избора, а може би ще имаме още едни на пролет и още едни с местните. Напълно нормално е в такава ситуация да гледат негативно на икономическия просперитет на страната. Нормално е да искат по-висока лихва. Догодина ще се теглят 16 млрд. лв. дългове, ние във вторник не можахме да запишем 200 млн. лв.“, посочи Никола Филипов.

Служебното правителство абсолютно разумно отказа да предлага бюджет за следващата година. „Бюджетът е най-важният закон в една държава и той представлява политиките, които политиците водят. Това не е работа на един служебен кабинет. Така че напълно разбирам министър Росица Велкова, която отказа да предложи такъв „чудовищен“ бюджет. Нека се оправят политическите партии, това е техен прерогатив и да носят отговорност за решенията си“, каза финансистът.

Той смята, че в бъдещия бюджет трябва да продължат някои временни мерки, които да подпомагат бизнеса, като тези за електроенергията. Още повече, че подобни мерки се прилагат в цял свят, включително и от нашите съседи. Според него парламентът ще намери консенсус и ще я продължи, но тя трябва да бъде временна, защото бизнесът не трябва да свиква при всеки един проблем държавата да му помага. „Това де-факто е комунизъм“, подчерта Филипов.

Социалните мерки също трябва да се реформират, не могат да се раздават пари на всеки.

„Предстои ни една доста неясна зима. Очакванията са тя да бъде тежка, макар да не очаквам ситуацията да е толкова негативна. Това покачване на лихвите е голям проблем и за хората с кредити. Те трябва да се подготвят за това, че когато държавата се финансира на 6%, те няма как да имат ипотечен кредит на 3%“, предупреди финансистът Никола Филипов. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон