Натоварена програма провалила срещата Радев-Силяновска

Това се случва за първи път от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между София и Скопие на 1 август 2017 г., предаде БГНЕС.

Натоварена програма провалила срещата между президента Румен Радев и държавния глава на РС Македония Гордана Силяновска-Давкова в Рим, обявиха двете делегации.
Двамата президенти са на посещение във Ватикана и Рим по случай 24 май, предаде БГНЕС.

Липсата на каквато и да било среща е прецедент от 1 август 2017 г. насам, когато беше подписан Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между София и Скопие.

БГНЕС припомня ,че през миналата година председателят на Народното събрание Росен Желязков и председателят на македонския парламент Талат Джафери заедно положиха венци пред българската и македонската плоча в базиликата "Санта Мария Маджоре", в която славянските книги са получили официално признание от папа Адриан II. Двамата направиха и съвместно изявление за медиите.

Днес обаче времето не е стигнало, заявиха Радев и Силяновска.

„Моето послание към президента на Република Северна Македония е, че България очаква час по-скоро промяна в реториката и най-сетне прекратяване на езика на омразата. РСМ трябва да покаже, че наистина желае да бъде част от Обединена Европа като изпълни всички изисквания, които се искат от нея от ЕС, както е било за всяка страна членка”, каза българският президент.

Той определи като положителен знак, че президентът на РСМ е проявила желание за среща, но „програмата е била изключително натоварена и тя не се е състояла“.
„Само с диалог ще укрепим доверието помежду си. Моят призив е тази среща да се случи час по-скоро“, заяви Радев и уточни, че е ред на президента на РСМ да дойде в България. „Отдавна, от години наред каня президента на РСМ да дойде в България“, добави той.

Гордана Силяновска от своя страна обяви, че ще се срещне с българския си колега "в първия възможен момент".

"Днес имаше готовност за среща и от двете страни, но не се състоя поради разминаване в програмите на двете делегации. Тя (срещата) се планира за бъдещ повод. Час по-скоро, в първия възможен момент, ще я реализираме", каза Силяновска след аудиенция при папа Франциск.

Държавният глава на РСМ посочи, че папата е изразил подкрепа за европейския път на Скопие, както и за целия регион на Западните Балкани.

„Със Светия Престол имаме неразрушими исторически връзки чрез важни личности от споделеното ни минало. Благодарим на папа Франциск за приятния и конструктивен разговор“, написа Силяновска в профила си във Фейсбук, след като се срещна с понтифика./БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон