Над 1 милиард души по света живеят със затлъстяване

Според анализ, публикуван в списание The Lancet, повече от 1 милиард деца, юноши и възрастни по света страдат от затлъстяване, което го превръща в най-разпространената форма на резултат от непълноценно хранене в много страни.

Тази зашеметяваща статистика е достигната по-рано от очакваното, което до голяма степен се дължи на бързото преминаване на недохранването под формата на поднормено тегло към затлъстяване в страните с ниски и средни доходи, заяви на пресконференция д-р Маджид Еззати, старши автор на анализа и професор в Imperial College London.

Предишни оценки на Световната федерация по затлъстяване предполагаха, че до 2030 г. ще има 1 милиард души, живеещи със затлъстяване, но тази цифра вече е надхвърлена през 2022 г., каза Еззати.

"Наистина бяхме изненадани от бързината, с която се случиха нещата", казва той.

Новият глобален анализ, извършен от повече от 1500 изследователи от Сътрудничеството за рискови фактори на незаразните болести и Световната здравна организация, анализира измерванията на височината и теглото на над 220 милиона души от повече от 190 държави.

Анализът се фокусира върху нивата на поднормено тегло и затлъстяване - и двете форми на неправилно хранене, които са вредни за здравето на хората. Възрастните бяха класифицирани като затлъстели, ако техният индекс на телесна маса (ИТМ) беше по-голям или равен на 30, и като поднормено тегло, ако техният ИТМ беше под 18,5. Децата и юношите са определени като затлъстели или с поднормено тегло въз основа на възрастови и полови критерии по възраст, според проучването.

"Недохранването и затлъстяването са две лица на един и същ проблем, който се състои в липсата на достъп до здравословно хранене", заяви на пресконференция д-р Франческо Бранка, директор на отдела по хранене и безопасност на храните на СЗО.

В анализа се посочва, че през 2022 г. близо 880 милиона възрастни и 159 милиона деца ще живеят със затлъстяване. От 1990 г. до 2022 г. нивата на затлъстяване сред децата и юношите в световен мащаб са се увеличили четири пъти, а сред възрастните - повече от два пъти.

"Много е тревожно, че епидемията от затлъстяване, която през 1990 г. се наблюдаваше сред възрастните в голяма част от света, сега се отразява и при децата и юношите в училищна възраст", казва Езати в съобщение за медиите.

Въпреки че процентът на затлъстяване се е увеличил, броят на хората, засегнати от поднормено тегло, е намалял в повечето страни. Според анализа в две трети от страните по света процентът на затлъстяване сега е по-висок от този с поднорменото тегло.

Този преход е най-очевиден в страните с ниски и средни доходи, особено в Полинезия и Микронезия, Карибския басейн и Близкия изток и Северна Африка. Според анализа в тези страни процентът на затлъстяване вече е по-висок от този в много богати индустриални държави.

Според анализа през 2022 г. островните държави Тонга, Американска Самоа и Науру са имали най-високо разпространение на затлъстяването, като повече от 60% от възрастното население е живяло с това състояние.

"В миналото сме мислили за затлъстяването като за проблем на богатите. Затлъстяването е проблем на света", каза Бранка.

Езати каза, че изследователите са били изненадани да открият, че нито една от индустриално развитите богати държави - с изключение на САЩ - не е начело на списъка за страните с най-високо разпространение на затлъстяването през 2022 г. Той каза, че това е голяма промяна в сравнение с 2017 г., когато СЗО за последен път е направила подобен анализ на глобалното затлъстяване, според който САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Обединеното кралство са били в челната класация за разпространение на затлъстяването.

"Това показва, че този преход е много бърз. Не можем да чакаме да се отървем от поднорменото тегло, за да се справим със затлъстяването", каза Езати.

Бранка заяви, че този преход към затлъстяване е резултат от бързото преструктуриране на хранителните системи в световен мащаб, което не е било регулирано от обществена политика.

"Причината епидемията да се развива толкова бързо е, че политическите действия не са били достатъчно решителни", казва той. "Разчита се на промяна в поведението, но [решенията] не засягат структурния елемент, а именно политиките в областта на храните и околната среда".

Според него затлъстяването и поднорменото тегло съществуват едновременно в много страни и трябва да се решават паралелно чрез "двойни" политически интервенции, насочени към двете форми на неправилно хранене.

Такива политики включват насърчаване и подкрепа на кърменето, данъчно облагане на подсладените напитки, регулиране на маркетинга на храни, насочен към деца, и осигуряване на питателна храна в обществени институции като училищата, каза Бранка. Той добави, че земеделската реформа, градският дизайн и инвестициите в първичното здравеопазване могат да подкрепят тези политики.

"За да се върнем на правилния път за постигане на глобалните цели за ограничаване на затлъстяването, ще е необходима работата на правителствата и общностите, подкрепена от основани на доказателства политики на СЗО и националните агенции за обществено здраве", заяви в прессъобщение д-р Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на СЗО. "Важно е, че тя изисква сътрудничеството и на частния сектор, който трябва да носи отговорност за въздействието на своите продукти върху здравето".

Бранка заяви, че обществената политика трябва да има за цел да подобри мониторинга върху производителите на храни и да осигури равен достъп на всички до здравословна и питателна храна. Над 3 милиарда души по света все още не могат да си позволят здравословно хранене, каза той.

"Една от ролите на политиката е да осигури добро здраве на хората, преди да са забогатели", казва Езати.

За да подкрепи тези политики, СЗО си партнира с други агенции като Международния фонд за спешни случаи за деца на ООН, за да изготви рамкови документи като Глобалния план за действие срещу детското обедняване и Плана за ускоряване на борбата със затлъстяването./БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон