Али Ахмети: РСМ може да се превърне в страна на български и албански граждани

Ако Република Северна Македония /РСМ/ не направи необходимите крачки, Албания може да започне преговорите за членство в Европейския съюз /ЕС/, а ние да останем назад и РСМ да се превърне в държава с два народа, които имат различни гражданства - българско и албанско.

Това каза лидерът на Демократическия съюз за интеграция Али Ахмети по време на партиен форум, предаде репортер на БГНЕС.

Според Ахмети правителството на Християн Мицкоски „няма адекватни политики спрямо съседите, както с България, така и с Гърция“.

„Това правителство няма легитимност, няма етническа легитимност. Ние ще направим необходимото и ще информираме обществеността, както албанската, така и македонската. Тази държава има бъдеще и перспектива само, ако зачита свободната воля, легитимността, а ние /ДСИ - бел.ред./ победихме на последните избори“, каза още Ахмети, имайки предвид, че неговата формация е получила най-много гласове от албанския етнос, но не участва в управлението.

По отношение на евроинтеграцията на РСМ лидерът на ДСИ каза следното: „Ние бяхме открити искрени. Необходима е промяна на Конституцията, защото всички граждани печелят от това в посока на ускоряване на нашия път към ЕС. Всяко забавяне в тази посока ще има висока цена, така както платихме висока цена с гърците, така може да платим висока цена сега и с българите. Но, в този случай цената може да бъде още по-висока, както я сравним с гръцката. Гражданите с българско гражданство се увеличават всеки ден. Възможно е пакетът за членство в ЕС, ако ние не извършим необходимите стъпки, да бъде променен. Албания да започне преговори за членство в ЕС ,а ние да останем назад - Албания да бъде член на ЕС, а ние да се превърнем в държава с два народа с две различни гражданства. С българско и албанско гражданство и поради тази причина всички тези сметки трябва да бъдат обсъдени много дълбоко преди да се говори и действа“, каза още Али Ахмети. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон