Мицотакис: Скопие ще има проблеми с ЕС и САЩ, ако не спазва името „Северна Македония“

Искам още веднъж да отправя предупредително послание към новото правителство, да промени позицията си и да използва само името Северна Македония във и извън страната, защото в противен случай то със сигурност ще създаде проблеми в отношенията с Гърция и в отношенията с Европа. Това каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в интервю за държавната телевизия ERT. 

Коментирайки изявленията на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, гръцкият премиер посочи, че това са „изявления на кандидата за премиер“ и ще изчака официалните становища на новото правителство, но подчерта, че „първите примери за поведението са изключително негативни“.

В основата на Преспанското споразумение е значението, че името Северна Македония важи за всички, тоест да се използва както извън, така и вътре в страната, каза Мицотакис: „По въпроса за името има явен регрес и искам още веднъж да отправя послание с предупреждение към новото правителство оттук нататък да промени линията си, да спазва централната разпоредба на Преспанския договор, да използват само името Северна Македония във и извън страната, когато става въпрос за северната ни съседка, а в противен случай е сигурно, че ще създадат проблеми, не само в отношенията на Гърция със Северна Македония, но и в отношенията на Европа със Северна Македония, посочи Мицотакис. 

Той се позова и на реакциите от страна на ЕС относно използването на името Македония от президента Силяновска Давкова при встъпването в длъжност, като разкри, че тези реакции „са резултат от намесите на гръцкото правителство“, че той лично се намеси, за да информира ръководството на Европейския съюз и посочи реакциите от страна на САЩ. 

„Така че смятам, че ще има колективен натиск върху ръководството на Северна Македония, за да няма значителен регрес“, каза гръцкият премиер. 

В интервюто си за ERT Мицотакис посочи следващите стъпки на правителството, както и казаното от него вчера от митинга в град Верия, че меморандумите няма да бъдат ратифицирани и че ще има проблеми по пътя на страната към ЕС. „Това, което със сигурност ще направим, е, че няма да внесем за ратификация трите меморандума, произтичащи от Споразумението, и сега позицията ни за забавяне на ратификацията е напълно оправдана. Гледахме какво се случва в Северна Македония от известно време, слушахме този националистически пароксизъм на ВМРО, знаехме, че ВМРО ще спечели изборите и също така искахме да запазим някои основни оръжия за преговори, в случай че нещата не вървят според очакванията , каза Мицотакис. 

Той коментира и решението на СИРИЗА да внесе трите меморандума в парламента, като каза, че е "неразбираемо и е на границата на политическия и дипломатическия абсурд" те да бъдат внесени сега, когато "Скопие следва съвсем друга линия".  „Второто нещо, което ще направим, което вече сме направили, е да стане ясно, че в този, бих казал, дълъг път на Скопие към Европа не може да се постигне никакъв напредък. ако няма абсолютно спазване на Преспанското споразумение по въпроса за името“, посочи гръцкият премиер. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон