Мицотакис предупреди ЕС: Скопие рискува да изгуби членството в блока

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е информирал колегите си от Европейския съюз за прякото нарушаване на Преспанското споразумение от страна на Северна Македония, предаде репортер на БГНЕС.

На вчерашната среща на Европейския съвет в Брюксел Мицотакис обясни действията на македонския президент Гордана Силяновска-Давкова и премиера Християн Мицкоски срещу международното право.

"Необходимо е всички да разберат, че зачитането на европейското законодателство очевидно минава през плътното спазване на международните споразумения", заяви гръцкият министър-председател, предаде ЕРТ.

"Президентът и премиерът на РСМ използват име, различно от конституционно, напълно против духа на Преспанския договор. Европейската перспектива на Скопие зависи от спазването на договореностите. Абсолютно ясно казах, че ако Скопие настоява да следва тази линия, това по същество ще затрудни изключително много, ако дори не отмени, всеки процес на бързо сближаване с европейското семейство", каза още Мицотакис.

Опозиционната гръцка партия СИРИЗА разпространи позиция относно срещата на македонския президент Силяновска със "Сдружение на македонците от Егейския дял на Македония".

"СИРИЗА категорично осъжда иредентистките възгледи на Гордана Силяновска за уж "Егейска Македония", което грубо нарушава чл.4 от Преспанския договор. Призоваваме правителството на Мицотакис най-накрая да се събуди от дипломатическата летаргия, в която е изпаднало, и незабавно да интернационализира въпроса, за да може правителството на Северна Македония да се изправи пред своите отговорности, които се отнасят до процеса на присъединяване към ЕС. Трябва да бъдат въведени санкции срещу тези, които нарушават Преспанското споразумение съгласно законодателството на САЩ от 2021 г.", казаха от партията, имайки предвид президентски указ, подписан от президента Джо Байдън - Executive Order 14033.

Съгласно указа, САЩ могат да блокират активи и транзакции за лица, които нарушават изпълнението на международни договори, като ефективно възпрепятстват мира и сигурността на Западните Балкани.

БГНЕС припомня, че Договорът от Преспа бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров, в присъствието на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението сложи край на дългогодишния спор за името на Македония между властите в Скопие и Атина. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон