Мицотакис: Мицкоски да не ни разиграва за Преспанския договор

Мицотакис припомни, че Преспанското споразумение предвижда едно име за цялостна употреба, а не "двойна формула".

„Не можем да продължаваме така. Премиерът на Северна Македония, ако продължи тази реторика от момента, в който встъпи в длъжност, ще се окаже в много неудобна позиция, когато се срещнем на срещата на върха на НАТО“.

Това заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис относно позицията на бъдещия македонски премиер и лидер на ВРМО–ДПМНЕ Християн Мицкоски за използването на името „Македония“, предаде БГНЕС.

Гръцкият премиер подчерта, че спорът може да създаде проблеми в отношенията на Скопие с Гърция, с НАТО и ЕС.

Той напомни, че въпросът ще бъде повдигнат на Срещата на върха на НАТО през първата половина на юли във Вашингтон.

„Скопие трябва да разбере, че не може да си играе с Атина по такъв въпрос, защото ако страната се стреми към двойно име, въпросът щеше да е приключен преди много години. Скопие влезе в НАТО именно чрез Споразумението, което има своите проблеми, но определи едно име за всички. Ако това бъде оспорено, тогава нека Северна Македония знае, че ще има големи проблеми не само в двустранните ѝ отношения с Гърция, но и в отношенията си както в НАТО, така и с Европейския съюз, към който има амбицията да стане член в даден момент“, каза Мицотакис пред гръцкото радио "Реал".

БГНЕС припомня, че Преспанският договор бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро. Споразумението бе сключено от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров в присъствието на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Договорът сложи край на дългогодишния спор за името на Македония между властите в Скопие и Атина. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон