Мицотакис към Скопие: Когато дърпаш въжето, трябва да си готов да го скъсаш

"Ако ръководството (на РСМ) се отклони от договорения курс, пътят към Европа ще бъде затворен", каза гръцкият премиер.

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис отправи поредно предупреждение към новото ръководство на Северна Македония, че неспазването на Преспанското споразумение с Гърция от 2019 г. ще блокира пътя ѝ към членство в ЕС.

„Когато дърпаш въжето, трябва да си готов да го скъсаш“, каза Мицотакис, цитиран от "Катимерини".

„Ако ръководството (на РСМ) се отклони от договорения курс, пътят към Европа ще бъде затворен“, добави премиерът и подчерта, че „този път минава през Гърция и през спазването на международното право“.

БГНЕС припомня, че по време на своята клетва на 12 май новият президент на РСМ Гордана Силяновска-Давкова използва само името "Македония" вместо официалното наименование - Република Северна Македония, в нарушение на Преспанското споразумение.

Договорът бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро от тогавашните външни министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров. Присъстваха и премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението сложи край на дългогодишния спор за името на Македония между властите в Скопие и Атина. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон