Мицотакис: Използването на конституционното име на РСМ е задължително и не подлежи на преговори

„Използването на конституционното име на Северна Македония , erga omnes, е фундаментално, въз основа на споразумението от Преспа и това не подлежи на преговори“.

Това заяви гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис. Думите му дойдоха по време на дискусия във Вашингтон с бившия посланик на САЩ в Атина Даниел Спекхарт, съобщи „Катимерини“. 
Мицотакис заяви, че проблемът на Балканите е, че много често призракът на национализма се надига, когато никой не го очаква. Давайки за пример Северна Македония, гръцкият премиер отбеляза, че РСМ "днес е член на НАТО, защото Гърция вдигна ветото си след подписаното и ратифицирано от предишното правителство Споразумение от Преспа".
"Ние ясно заявихме, че това е международно споразумение, което задължава страната. Ние уважавахме това и аз го уважавам. Един от основните, ако не и най-основният, аспект на това споразумение беше свързан с това, че името Северна Македония се използва erga omnes . И това е нещо, което е много ясно и не подлежи на преговори за Гърция", добави Мицотакис.
„Когато чуя, че новото правителство нарича страната Република Македония в рамките на страната, имам сериозни опасения. И това е тема, която възнамерявам да разгледам. Тя не е конструктивна и не помага за европейския път на Северна Македония“, каза министър-председателят. | БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон