Мицкоски в САЩ обвини съседите в блокада на РСМ

Министър-председателят на РС Македония Християн Мицкоски продължава да използва посещението си в САЩ, за да отправя неоснователни обвинения срещу съседните държави, предаде БГНЕС.

Във Вашингтон Мицкоски се е срещнал със сенаторите Джийн Шахин и Том Тилис, на която са присъствали още президентите на Албания и Черна гора Еди Рама и Милойко Спаич, съобщи правителствената пресслужба на РСМ.

Мицкоски обвини съседите, че блокират и спират РСМ, като определи това като политики от миналото, които създават раздори между гражданите и страните. „Всяка инициатива, която е за по-голямо сътрудничество в региона и която може да донесе по-добър живот, е добре дошла“, посочи македонският премиер и добави, че е необходимо ново начало и поколение политици, готови за разумен диалог, основан на факти.

Според него бъдещето на региона е в икономическото сътрудничество и инвестициите за по-щастливи граждани, както и абсолютна борба с корупцията и организираната престъпност, които представляват най-голямата заплаха за напредъка. Мицкоски също така обеща да акцентира върху икономиката и да се бори за установяване на върховенството на закона в РСМ.

БГНЕС припомня, че по време на лекция в университета „Джонс Хопкинс“ в Балтимор Мицкоски заяви, че никой не преследва българите в РС Македония. Той твърди, че правата на българите в неговата страна се спазват, но същото не може да се каже за това, което той нарича македонско малцинство в България.

Македонският премиер заяви, че страната трябва да промени Конституцията си заради няколко стотин души, както пренебрежително се отнесе към своите съграждани с българско самосъзнание. „Когато говорим за ЕС, дали промяната на Конституцията ще бъде последното искане? Кой може да ни гарантира това? Ние нямаме отговор на този въпрос“, каза той.

Мицкоски изтъкна, че правата на българите не са нарушени, а напротив България не спазва правата на македонското малцинство. Коментирайки, така нареченото „вето“ на България, той подчерта, че трябва да се говори за истински добросъседски отношения, но те трябва да са двупосочни, македонските граждани са жертвали твърде много за европейската перспектива и трябва да се прекрати с униженията. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон