Мицкоски търси българи в албанската конституция

Македонският премиер Християн Мицкоски обвини България в "асимилаторска политика" в Албания, предаде БГНЕС.

Българската пропаганда в Албания просто заема „освободеното от правителството на СДСМ и ДСИ пространство", заяви Мицкоски  след публикуването на резултатите от преброяването на населението в Албания. От него стана ясно, че българите в страната (7057 души) са три пъти повече от македонците.

„Тази асимилаторска политика на източния ни съсед не е само по отношение на македонците. Там (в Албания) има три пъти повече българи, отколкото тук (в Северна Македония). Сега е интересно да видим дали ще има искане българите в Албания да влязат в конституцията, след като тук искат да са в конституцията, иначе не виждам логиката“, каза Мицкоски.

БГНЕС припомня, че според преброяването в Албания живеят 2281 македонци. Македонските организации в страната претендират, че в "Албания живеят над 100 хиляди македонци". Гръцките представители също не признават преброените 23 485 души от гръцки етнос. Те твърдят, че в страната живеят около 400 хиляди гърци, основно заселени в южната част на страната.

Обвиненията за фалшифицирани данни бяха отхвърлени от директора на INSTAT Елза Дули, която каза, че преброяването е било прозрачно и проведено според международните стандарти. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон