Местни избори в Сърбия - между партията на Вучич и разцепената опозиция

В Сърбия днес ще се проведат частични местни избори в 88 сръбски градове и общини, включително в най-големите градове - Белград, Нови Сад и Ниш, предаде репортер на БГНЕС.

Право на глас на 2 юни имат 4,2 милиона граждани. Вотът се провежда в общините, в които нямаше местни избори през декември 2023 г., когато се проведоха и парламентарните избори. Управляващата Сръбска прогресивна партия /СПП/ на президента Александър Вучич тогава спечели и на двата фронта. Последните местни избори в голяма част от посочените градове бяха през 2020 г., в условията на пандемия от коронавирус.

Партията на Вучич днес отново е фаворит, на фона на борбите в опозиционния лагер през последните месеци. Коалицията от опозиционни партии и кандидати „Сърбия срещу насилието“ беше силен конкурент на СПП в края на миналата година, но днес е разцепена и слаба.

След изборите през декември международните наблюдатели порицаха вота заради редица нередности, включително купуване на гласове, заплахи срещу журналисти и опозиционни политици, внос на избиратели от "Република Сръбска".

Нарушенията предизвикаха многохилядни антиправителствени протести, които разтърсиха Белград. По-късно сръбският Висш съд отхвърли искането на опозицията за анулиране на вота. Опозицията обаче не успя да запази единството. Споровете за името на коалицията и желанието за бойкот на вота от страна на ключови фигури са причината за разделението.

Белград

На вота през декември "Сърбия срещу насилието" взе 43 от 110-те места в общинския съвет на Белград в сравнение с 49-те, спечелени от СПП. След седмици на преговори СПП не успя да сформира мнозинство и през март бяха обявени нови избори.

Днес жителите на сръбската столица ще избират между 14 листи. СПП издигна за кандидат за кмет на Белград досегашния градоначалник Александър Шапич. Група партии от разцепената коалиция "Сърбия срещу насилието" се явяват на изборите с листа "Избираме Белград". Техният кандидат за кмет на Белград е Добрица Веселинович.

Част от опозиционните партии бойкотират вота, защото са убедени, че изборните условия не са се променили от 17 декември. Тогава международните наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/ издадоха 25 препоръки за подобряване на условията, след като отбелязаха тоталната доминация в публичното пространство на Вучич "което, заедно със системните предимства на управляващата партия", е създало "несправедливи условия за конкурентите".

"Основните свободи като цяло бяха зачитани в кампанията, но тя беше помрачена от остра реторика, пристрастия в медиите, натиск върху служителите в публичния сектор и злоупотреба с публични ресурси", се казва в доклада.

Европейския парламент /ЕП/ от своя страна поиска разследване на изборните измами. В резолюция на ЕП беше изразено безпокойство, че вотът се е „отклонил от международните стандарти и сръбските ангажименти за свободни и честни избори“ поради "постоянната и систематична злоупотреба от страна на управляващите с институции и медии", за да спечелят "несправедливо и неоправдано предимство". Двете ключови точки се отнасяха до започването на международно разследване и възможността за замразяване на предприсъединителните финансови средства от Брюксел за Белград.

Социология

Агенция ИПСОС дава прогнозен резултат от 47,7% за СПП в Белград. На второ място е листата „Доктор Саво Манойлович-Аз съм Белград-Крени-промени“ с 16,3 на сто от гласовете. С 16,2% подкрепа е формацията "Избираме Белград" - наследник на "Сърбия срещу насилието".

Избирателната активност вероятно ще се движи между 47,2% и 52%.

„Национално оцеляване“

Преди изборите Вучич използва ултранационалистическа реторика, за да сплоти своята електорарлна база. През последните месеци той категорично отказа повторение на парламентарния вот, като обяви, че няма да участва в "цирковото представление на опозицията". Според Вучич опозицията получава пари от чужди страни, "за да унищожи Сърбия".

През месец май държавният глава присъства на заседанието на Общото събрание в Ню Йорк, където, загърнат със сръбското знаме, заклейми приетата Резолюция за геноцид в Сребреница, заявявайки, че тя „ще отвори стари рани“ и „ще създаде пълен политически хаос“.

„Основният наратив на кампанията, популяризиран още преди обявяването на изборите, представя изборите в Белград като въпрос на национално оцеляване и бъдеще“, се казва в доклад на базирания в Белград Център за изследвания, прозрачност и отчетност.

През май беше приет закон, подкрепен от опозицията, който забранява на всеки „човек, преместил се да живее в Сърбия през последната година, да гласува в новия си избирателен район".

Новият закон е следствие от обвиненията, че сърби от съседна Босна и Херцеговина, по-специално Република Сръбска, са били докарани с автобуси в Белград, за да гласуват незаконно в подкрепа на СПП и Вучич.

Движението „Сърбия срещу насилието“ беше създадено след масовите стрелби в страната през миналата година, които подтикнаха стотици хиляди да излязат на улицата в демонстрации, прераснали в антиправителствени протести в продължение на няколко месеца.

Вучич неведнъж определи протестите като "чужд заговор", твърдейки, че без неговото ръководство Сърбия ще остане без посока и бъдеще.

Мисията за наблюдение на изборите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заяви по-рано, че изборът на 2 юни ще се проведе при "продължаваща доминация на управляващата партия и президента", без реални реформи вследствие на препоръките. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон