Македонският посланик в ООН е обвинен във финансови злоупотреби

Македонският посланик в ООН Любомир Фръчкоски е обвинен в редица финансови злоупотреби, предаде репортер на БГНЕС.

Фръчкоски е извикан за консултации в Министерството на външните работи и външната търговия на Северна Македония, потвърдиха от МВнР пред Канал 5.
За дипломата има съмнения, че е присвоявал материални средства неправомерно, нарушавал е правилата за работа на дипломатическите служби, не е изпълнявал указанията на правителството.
БГНЕС припомня, че Фръчковски е бил щатен служител на тайните служби на Югославия. Впоследствие последователно е министър на вътрешните работи (1992 - 1996 г.) и на външните работи (1996 - 1997 г.) на в Република Македония, както и съветник на президента Борис Трайковски.
След атентата срещу президента Киро Глигоров на 3 октомври 1995 г. в страната започва масово преследване на българите, включително арести и физически нападения срещу тях. Фръчковски организира мащабна кампания срещу България и твърди, че "българка бизнес групировка" е участник в покушението. По-късно самият Глигоров отхвърля тези твърдения. Фръчковски е много близък до дългогодишния заместник на Любчо Георгиевски във ВМРО-ДПМНЕ - Доста Димовска.
През март 2009 г. Фръчковски е кандидат за президент, предложен от Социалдеократическия съюз /СДСМ/.
Мисията на Фръчковски в ООН започна със скандал през март 2022 г., когато бившият президент Стево Пендаровски подписа указа за назначението му. Фръчковски обаче не представи своята платформа пред парламентарната комисия по външни работи, тъй като тогавашният председател на комисията Антонио Милошоски от ВМРО-ДПМНЕ два пъти отказа да насрочи заседание.
Тогава държавният глава обясни, че процедурата по назначаване на посланик приключва със защитата на кандидатските дисертации пред МВнР, което Фръчковски направи още през 2021 г. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон