Люпчо Куртелов: С братски отношения с България Македония ще извърви пътя към Европа

Македония може да просперира, ако има добри отношения с всички съседи и братски отношения с България.

Сръбският интерес е ние да бъдем враждебни едни срещу други. Това заяви в интервю за БГНЕС Люпчо Куртелов, общественик и председател на сдружение „Хоризонти“ в град Охрид.

„В периода, когато Любчо Георгиевски беше на власт в Македония, може да се каже, че имахме най-добри отношения с България. За съжаление, когато Никола Груевски пое ВМРО-ДПМНЕ, нашите отношения тръгнаха много надолу. Неговата мантра декларативно беше, че Македония трябва да тръгне към Европа, но всъщност той правеше точно обратното – колкото се може повече да бъде възпрепятстван този процес, вероятно под влияние на чужди интереси“, каза Куртелов и посочи, че днес наследниците на Груевски отново са дошли на власт.

„В предизборната кампания атмосферата беше много напрегната. Знаем, че отношенията с България не са добри от няколко години, но Македония трябва да върви към Европа, това е пътят. България е най-добрият водач и ментор, който трябва да ни води по този път, защото тя има най-добри намерения към Македония“, подчерта общественикът.

На въпрос на БГНЕС кои са чуждите интереси в Македония, които не искат добри отношения с България, Куртелов каза:

„За да си отговорим на този въпрос, трябва да знаем малко история, поне от началото на 19 век, когато мнозинството от населението в Македония са се чувствали българи. Нашите прадядовци се чувстваха българи. Заради случилите се исторически събития се дистанцирахме, за съжаление. Сърбите са тези, които правят спънки между Македония и България. Сръбският интерес е отношенията между нас да бъдат враждебни".

Председателят на „Хоризонти“ заяви ,че влиянието на Сърбия в политиката, медиите и бизнеса е много силно.
„Въпросът е каква е политическата ориентация на македонските политици. Дали те не играят по музиката на „Ужичко коло“, тоест сръбската музика. Доста от тях са под влияние на сръбската политика, това е цял конгломерат“, посочи той.

Люпчо Куртелов разказа за показателен случай от 2020 г.

„По време на пандемията от коронавирус, Вучич дойде на границата и донесе няколко хиляди ваксини. Македонските медии направиха сензация от тази случка. Тогава един зрител се обади в сутрешен блок и обяви: „Вучич е вторият господ!“. Така се създава психозата, че сърбите са нашите спасители, което е меко казано невярно“, обясни той.

„Ако искаме Македония да просперира, независимо от нашата политическа и национална ориентация, трябва да имаме добри отношения с всички съседи и братски отношения с България - държавата, която ни мисли доброто“, каза Куртелов в заключение. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон