Любители на историята в Полша почетоха средновековните традиции

Този уикенд бреговете на река Буг в Дрогичин, Източна Полша, се превърнаха в оживено средновековно село в рамките на културен фестивал.

Събитието, наречено "Rubieże", което на полски език означава "външни граници" или "покрайнини", събра не само възстановчици, но и много занаятчии от цялата страна.

Фестивалът има за цел да възроди богатата атмосфера на ранното Средновековие, привличайки любители на историята и случайни посетители.

Събитието включваше дуели на воини, демонстрации на занаяти, турнири по стрелба с лък и копие, както и зрелищна възстановка на битка. Звуците на старинна музика и различни публични забавления обогатиха преживяването. Имаше и специални атракции за деца, включително боеве с мечове от пяна и ранносредновековна площадка, предаде ПАП.

На втория ден фестивалът завърши с финалите на турнира на воините и отборните битки. До ранния следобед посетителите се наслаждаваха на занаятчийски щандове, детски занимания и лагера на възстановчиците.

Ковачът Филип Бартошевич обясни съществената роля на този занаят в средновековните селища.

"Ковачите са били сред най-образованите хора в своите общности, което е допринасяло за техния просперитет", каза той. В ковачницата на Бартошевич се произвеждат инструменти, мечове и върхове на стрели, като приходите се реинвестират предимно в материали.

Радослав Поклонски от екипа на "Черната змия" изтъкна отдадеността на историческите възстановчици. "Тренировките се провеждат веднъж или два пъти седмично, като някои от тях тренират по три или четири пъти, влагайки огромни усилия и сърце", подчерта той. Внимателното отношение на възстановчиците към детайлите беше очевидно във всеки аспект на фестивала.

През XI в. Дрогичин е бил град на полско-руската граница. Река Буг е от най-старите търговски пътища. Замъкът в селището е с легендарно минало и е играло ключова роля в средновековната търговия и конфликти. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон