Курти: Сърбия се готви да ескалира напрежението в региона

По време на Конференцията по отбрана в Лондон, косовският премиер алармира, че голямото въоръжение на Сърбия е сигнал за нова ескалация на регионалното напрежение.

„Голямото въоръжение на Сърбия показва, че тя възнамерява да изостри ситуацията в региона“. Това заяви косовският премиер Албин Курти в речта си на Конференцията по отбрана в Лондон, съобщи „Коха“.

"Докато Косово си сътрудничи във всяка сфера с партньорите си, като САЩ, Обединеното кралство и ЕС, Сърбия засилва сътрудничеството си с Русия, Китай и Иран", каза Курти.

Министър-председателят се позова на доклада, публикуван от Института за републикански интернационал, в който се посочва, че 87% от косоварите подкрепят проевропейската и прозападната политика. Курти добави, че това е най-високият процент от всички страни от Западните Балкани.
В социалната мрежа X Курти заяви, че по време на конференцията е говорил за решаващата роля на НАТО, както и за острата заплаха, която автократите представляват за сигурността на Косово, Западните Балкани и Европа като цяло./БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон