Италианският президент призова за пълноправно членство на Румъния в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела изрази пълната подкрепа на страната си за пълноправното членство на Румъния в Шенгенското пространство.

Той се срещна с румънския си колега Клаус Йоханис в румънската столица, предаде Аджерпрес.

Матарела посочи, че би искал Европейския съвет да премахне сухопътните граници за Букурещ.

„Държим много на това условие и настояваме", каза той.

На съвместната пресконференция с италианския си колега Йоханис заяви, че Румъния високо оценява усилията на Италия в региона. "Президентът Серджо Матарела е добър приятел на Румъния и днешната среща е естествено продължение на постоянния диалог, който водим. Италия има обща история с нас, дълбоки връзки, консолидирано стратегическо партньорство, изключителна икономическа и търговска динамика и това, което представлява сърцето на тези отношения - общностите на румънците в Италия и на италианците в Румъния, общности, които са много добре интегрирани и важни за развитието на нашите общества", каза Йоханис.

Той изрази благодарност към италиански предприемачи и приветства увеличаването на предприемаческите инициативи на румънците, пребиваващи в Италия, които активно допринасят за икономическия и културния живот на приемащата ги страна.

"Данните за миналата година сочат, че двустранната търговия е достигнала 20 млрд. евро. Приветствах също така развитието на привилегированите двустранни отношения в областта на културата и организирането на мащабна археологическа изложба в Рим под наш съвместен патронаж - "Дакия. Последната граница на римляните", която е част от поредицата мащабни културни дипломатически акции, организирани през годините от Румъния в столицата на Италия", отбеляза още държавният глава.

Йоханис добави, че е обсъдил с италианския си колега аспекти, свързани със стратегическата програма на ЕС. "Европейският съюз е най-значимият политически проект в Европа, който донесе мир и просперитет и е нашата съдба и бъдеще. Ако Европейският съюз укрепи принципите на солидарност и вътрешно сближаване, позицията му в света несъмнено ще се засили", обясни президентът.

Той отбеляза и приноса на Италия за сигурността на Западните Балкани и Черноморския регион. "Високо оценяваме миналото и бъдещото участие на Италия в Air Policing на НАТО в Румъния. Обсъдих с президента и нашите опасения за сигурността, породени от продължаващата война, която Русия води срещу Украйна и която има силно негативно въздействие върху региона и цялото евроатлантическо пространство", каза Йоханис.

Тази година Румъния и Италия отбелязват 145 години дипломатически отношения и 60 години връзки на ниво посолство. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон