Инфлацията в Турция удари рекордните 75,45% през май

Годишният темп на инфлация в Турция се повиши до 75,45% през май. Това е най-високата стойност от ноември 2022 г. насам, предаде Анадолската агенция.

Потребителските цени се повишиха с 3,37% през май в сравнение с увеличението от 3,18% през април, според данните на Турския статистически институт. Най-голямото месечно увеличение беше регистрирано в категорията на облеклото и обувките.
„Годишната инфлация, която отразява кумулативните ефекти от последните 12 месеца, достигна най-високото си ниво през този месец май“, заяви турският финансов министър Мехмет Шимшек, като добави, че „най-лошото е отминало“ и облекченията ще започнат през този месец.
„Турция ще навлезе в процеса на дезинфлация през юни. Годишната инфлация вероятно ще падне под 50 % до края на третото тримесечие“, добави Шимшек. 
„По време на процеса на дезинфлация се очаква годишната инфлация да спадне до 33,2% след 12 месеца и до 21,3% след 24 месеца“, каза министърът, като отбеляза, че очакванията ще се доближат до целите на правителството в предстоящия период. | БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон