Хиляди грузинци се събраха на концерт в подкрепа на арестуваните протестиращи

Хиляди грузинци се събраха в столицата Тбилиси на благотворителен концерт, целящ да събере средства за арестуваните по време на продължилите седмици наред протести срещу спорния закон за "чуждестранно влияние".

Грузинският парламент прие закона, който предизвиква разногласия, преодолявайки президентското вето върху законопроекта, който според критиците е отражение на руското законодателство, използвано от Москва за заглушаване на инакомислието.

Брюксел и Вашингтон предупредиха, че този ход ще отклони черноморската държава от пътя ѝ към членство в Европейския съюз.

Това предизвика почти два месеца ежедневни протести, при които полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне митингите, като бие и арестува демонстранти.

Хиляди хора се събраха на централния площад „Република“ в Тбилиси за концерт на открито на грузински групи и певци.

Организаторите заявиха, че целта на концерта е „събиране на дарения за демонстрантите, арестувани по време на протестите“.

Мнозина от присъстващите на концерта изразиха гнева си към управляващата партия „Грузинска мечта“, която е изправена пред нарастващи обвинения, че отклонява Грузия от западната й траектория и я връща в орбитата на Русия.

„Затвориха някои от нас, но ние ще победим - „Грузинска мечта“ брои последните си месеци на власт“, каза 38-годишният графичен инженер Нико Ладария.

„Те приеха закона в руски стил против волята на грузинския народ и въпреки ясните предупреждения, че той убива перспективите на Грузия за членство в ЕС“, каза той пред АФП.

Законът задължава неправителствените и медийните организации, които получават поне една пета от финансирането си от чужбина, да се регистрират като „организации, преследващи интересите на чужда държава“.

„Грузинска мечта“ настоява, че е ангажирана с европейските стремежи на Грузия, и заявява, че законът ще осигури „прозрачност“ по отношение на финансираните от Запада групи, които според нея подкопават суверенитета на страната.

Грузински активисти, независими журналисти и опозиционни политици обвиняват правителството в съгласувана кампания на насилие и заплахи.

Напрежението нарасна преди парламентарните избори през октомври, които се считат за ключов демократичен тест.

Кандидатурата на Грузия за членство в ЕС е залегнала в конституцията на страната и се подкрепя - според проучванията на общественото мнение - от над 80 % от населението. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон