Германският гигант Siemens възобновява историческа индустриална база в Берлин

Германският индустриален гигант Siemens стартира проект за градско развитие на стойност 4,5 млрд. евро в района на Берлин, известен като "Сименсщат", където компанията е преживяла своя предвоенен разцвет.

"Кварталът на бъдещето" "Сименсщат" ще включва нови жилищни площи за до 7000 души и ще създаде 20 000 допълнителни работни места.

Площад "Сименсщад" "има за цел да свърже по нов начин света на работата и научните изследвания, жилището и живота - светове, които вече са били обединени в историческия Сименсщад", заяви канцлерът Олаф Шолц.

Той каза, че проектът олицетворява "бъдещето на Берлин и германската индустрия".

Теренът от 76 хектара, който трябва да бъде завършен до 2035 г., ще включва жилища, фабрики и изследователски центрове, както и офиси, магазини и образователни, спортни и развлекателни съоръжения.

Проектът е начин да се покаже, че "промишлената дейност все още има място в нашите градове", заяви Роланд Буш, главен изпълнителен директор на Siemens.

В началото на XX в. Siemens построява редица фабрики в покрайнините на Берлин, в които работят хиляди служители, произвеждащи кабели, двигатели и електрически помпи.

Скоро след това са построени жилища за работниците и от 1914 г. районът става известен като "Сименсщат" (градът на Siemens) - име, което носи и до днес.

Районът процъфтява до 30-те години на ХХ век, но разрушенията от Втората световна война, разделянето на града и изграждането на Берлинската стена през 1961 г. спират по-нататъшното развитие.

С около 380 000 служители, през последните години Siemens преориентира дейността си към цифровите технологии, като се отдалечава от производството на оборудване за тежката промишленост.

Друг знак за променящите се времена е, че компанията няма да строи жилища за служителите си в новата сграда, както е направила преди век.

Вместо това планираните 2 500 жилища ще бъдат построени от предприемачи.

Siemens рекламира проекта като "завръщане към берлинските корени". Компанията подчертава, че приносът в размер на 750 млн. евро към проекта е "най-голямата единична инвестиция в Берлин". | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон