Герапетритис: Присъединяването на Балканите към ЕС зависи от спазването на международните споразумения

„Европейският курс на страните от Западните Балкани е свързан със спазването на всички международни споразумения“.

Това заяви гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис на  срещата на върха на държавните и правителствени ръководители в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), съобщи ERT. 
Домакин на срещата е президентът на РСМ Гордана Силяновска-Давкова. 
„Важно е да се гарантира европейският курс на всички страни от Балканите и региона в период на много големи предизвикателства, с две войни в нашето по-широко съседство. Напредъкът трябва да се развива въз основа на конкретни предварителни условия, които са формални и се отнасят до зачитането на демокрацията, спазването на върховенството на закона, точното спазване на всички международни споразумения и последователното спазване на всичко, свързано с ЕС, международното право, както и, разбира се, зачитането на правата на малцинствата“, добави Герапетритис. 
БГНЕС припомня, че по време на своята клетва на 12 май новият президент на РСМ Гордана Силяновска-Давкова използва само името "Македония" вместо официалното наименование - Република Северна Македония. Това предизвика остра реакция в Атина и международен дипломатически скандал.
Министър Герапетритис няколко пъти подчерта, че "европейският път на Скопие зависи от Атина".
Договорът бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров, в присъствието на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението сложи край на дългогодишния спор за името на Македония между властите в Скопие и Атина. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон