Герапетритис към РСМ: Стриктното спазване на договорите ще гарантира интеграция в ЕС

"Стриктното спазване на международните договори е основен принцип на международното право и очевидно задължение за участие в международни организации", заяви министърът на външните работи Йоргос Герапетритис, изпращайки послание до бъдещето правителство на Северна Македония.

"Преспанското споразумение представлява международен договор, който е ратифициран със закон, той е абсолютно задължителен за страните за всичко и не може да бъде променян едностранно", отбеляза дипломатът в интервю за гръцката онлайн медия NewsBomb.

„Специално за Северна Македония основните условия на Споразумението бяха включени в конституцията и бяха условие за присъединяване към НАТО“, припомни той.

Герапетритис подчерта, че „въздържанието от едностранни действия и разделяща реторика, вярното приемане на европейското законодателство, признаването на върховенството на международното право и пълното прилагане на международните споразумения е от съществено значение за гарантиране на стабилност, сигурност и просперитет в нашия регион и интеграцията на страните кандидатки в европейското семейство“.

БГНЕС припомня, че Преспанският договор бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро от тогавашните външни министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров. Присъстваха и премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението сложи край на дългогодишния спор за името на Македония между властите в Скопие и Атина. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон