EWB: ЕК публикува на 3 юли докладите за върховенство на закона в държавите-кандидати

Европейската комисия изготвя докладите за върховенството на закона както за страните членки, така и за четирите страни кандидатки за членство в ЕС - Сърбия, Черна гора, Албания и Северна Македония.

Тези документи ще бъдат публикувани в един и същи ден - 3 юли, заяви неофициален източник от Брюксел пред портала European Western Balkans /EWB/.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен беше първата, която обяви, че ЕК ще публикува докладите за върховенството на закона и за кандидатите. В речта си "За състоянието на Съюза" на 13 септември 2023 г. Фон дер Лайен обясни, че това ще бъде направено, за да могат страните да напредват по-бързо към членство в Съюза.

Всъщност подобна стъпка означава, че Европейската комисия ще оценява състоянието на върховенството на закона с критериите за страните, които вече са част от ЕС. Ето защо подробните описания и препоръки, посочени в тези документи, ще позволят ясно сравнение на ситуацията. По този начин ще се даде още по-точна представа за "хроничните" трудности, пред които са изправени страните-кандидати.

В предстоящия доклад за върховенството на закона ще се анализира напредъка в четири области: съдебна система, борба с корупцията, свобода на медиите и плурализъм и по-широки институционални въпроси, свързани с правото.

Очаква се в предстоящия доклад ЕК да потвърди позицията си, че борбата с корупцията остава ключова за запазването на върховенството на закона и доверието на гражданите в публичните институции, както и че цялостният подход към борбата с корупцията трябва да включва комбинация от превантивни и наказателни мерки.

В тези документи се оценява и работата на медийните регулатори. Миналата година някои страни (Унгария, Словения, Полша) бяха критикувани за "недостатъчни гаранции срещу неправомерно политическо влияние върху процеса на назначаване или функционирането на регулаторните органи".

Също така един от сегментите, разгледани в докладите, се отнася до разглеждането на "структурата на медийната собственост". | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон