Ето кои са бъдещите министри в правителството на лейбъристите във Великобритания

Първите екзитполове потвърдиха очакваната победа на Лейбъристите над Консервативната пария на парламентарните избори във Великобритания.

Партията на Кир Стармър печели 410 места в 650-местната Камара на общините, което ще ѝ позволи да състави правителство. Ето кои са предполагаемите министри в бъдещето правителство на Обединеното кралство.

Вицепремиер: Анджела Рейнър

44-годишната Рейнър е отличник в една страна, в която отдавна доминира управляваща класа с непропорционално високо образование в частни училища и университети в Оксфорд и Кеймбридж.

Тя е израснала в социално жилище в Северна Англия, напуснала е училище без диплома и на 16 години е станала самотна майка.

Преди да бъде избрана за депутат през 2015 г., тя е профсъюзен деятел и през 2020 г. е избрана за номер две в лейбъристката партия.

Нейният ляв произход и прям стил на говорене - допълнен със силен северен акцент - контрастира с по-улегналата публична личност на Стармър.

"Той изглажда моите груби страни. Аз го изваждам от черупката му", казва тя за партньорството си с бъдещия премиер.

Освен че ще бъде вицепремиер, Рейнър ще отговаря за жилищната политика и борбата с регионалните неравенства.

Финансов министър: Рейчъл Рийвс

Бившият икономист от Английската централна банка е на път да стане първата жена финансов министър.

Като централна фигура в усилията на лейбъристите през последните 4 години да си върнат доверието на избирателите по икономическите въпроси, Рийвс настоява, че сега лейбъристите са "естествената партия на британския бизнес".

Използвайки репутацията си на икономически компетентен човек, лондончанката Рийвс, чиято по-малка сестра също е депутат, обещава "желязна дисциплина" по отношение на публичните финанси.

Бившата детска шампионка по шахмат, която е депутат от 2010 г., обеща да бъде едновременно "за работниците" и "за бизнеса" в ролята си на надзорник на публичните средства.

Външен министър: Дейвид Лами

51-годишният Лами, чернокож депутат, произхождащ от робски род, усъвършенства визията си за дипломацията на Обединеното кралство с десетки пътувания в чужбина през последните 2 години.

Той твърди, че външното министерство трябва да "преоткрие изкуството на голямата стратегия" в ерата след Брекзит.

Лами, който е депутат от 27-годишна възраст през 2000 г., вероятно ще насочи Великобритания към по-тесни връзки с ЕС - нелека задача, тъй като и Брюксел, и евроскептично настроените британци са резервирани.

Той вероятно ще бъде подложен и на натиск от страна на левия фланг на лейбъристите по въпроси, включващи политиката им към Израел и войната срещу Хамас в Газа.

Приятел на бившия президент на САЩ Барак Обама, Лами може да се наложи да се справи и с евентуалното завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом.

Веднъж той описа Тръмп като "социопат, симпатизиращ на неонацистите" и "дълбока заплаха за международния ред".

Вътрешен министър: Ивет Купър

Десетилетният политически опит на Купър несъмнено ще бъде подложен на тежко изпитание начело на Министерството на вътрешните работи, което е известно с това, че в него трудно се постига успех.

Депутат от края на 90-те години на миналия век и министър през 2000 г., 55-годишната Купър е била говорител по вътрешните работи на лейбъристите в продължение на два мандата по време на 14-годишната им работа в опозиция.

Кандидат за лидер на партията през 2015 г., похвалите са за нейното разбиране на политиката и детайлите, както и за звездните ѝ комуникационни умения.

Имиграцията - основен въпрос на предизборната кампания и потенциална слаба страна на лейбъристите - вероятно ще доминира в голяма част от обществените дискусии около нейния доклад.

Министър на здравеопазването: Уес Стрийтинг

Свежото лице на лейбъристкия центрист Стрийтинг беше една от най-ярките фигури на лейбъристите по време на предизборната кампания.

Обявен за един от най-добрите комуникатори, 41-годишният политик от работническата класа в Източен Лондон е спряган за потенциален бъдещ лидер.

Но първо той ще трябва да се докаже на една от най-трудните длъжности в правителството на Обединеното кралство, като му бъде възложено да обърне тенденцията на упадък в Националната здравна служба (НЗС) на страната.

Стрийтинг, който се е излекувал от рак, ще разчита отчасти на собствения си опит в системата.

Министър на отбраната: Джон Хийли

Ветеранът от партията Хийли е на път да стане министър на отбраната, тъй като тази област на политиката придобива все по-голямо значение предвид войната в Украйна и нарастващата глобална несигурност.

64-годишният Хейли, който за първи път става депутат през 1997 г., когато Тони Блеър печели властта за лейбъристите, заема редица правителствени постове по време на 13-годишното управление на партията.

Лейбъристите обещаха да увеличат военните разходи до 2,5% от БВП (от 2,3% тази година) "веднага щом" икономическите условия позволят това. | БГНЕС

Анализ на АФП

Последвайте ни и в google news бутон