Ели Секуловска: Титовата лисица изостави Северна Македония

Професор Гордана Силяновска-Давкова официално встъпи в длъжност като шестия президент на Северна Македония от независимостта до днес. Силяновска положи тържествена клетва в Народното събрание, че ще изпълнява длъжността си съвестно и отговорно, че ще спазва Конституцията и законите и че ще защитава независимостта, суверенитета и териториалната цялост на страната, без да използва в името „Северна“.

Тя обеща да бъде президент на всички граждани, независимо от раса или етнос, и да си сътрудничи както с лявата, така и с дясната страна на парламента.

Силяновска посвети по-голямата част от речта си на правата на жените, а думата „жена“ беше спомената повече от 20 пъти. Тя дори приравни Македония с жена! Реч, която е просто отричане на реалните проблеми в Северна Македония. В държавата с най-високо ниво на престъпност и корупция, разделенията не са по полов признак, а на етническа, религиозна и партийна основа. Националистическият наратив на Силяновска, както и на ВМРО-ДПМНЕ, която „Политико“ определи за проруска и просръбска партия, беше издигнат до висоти в предизборния период.

Това беше основният стимул за победата на професорката с над 560 000 гласа, както и на самата партия.

Вместо държавническа, Силяновска изнесе квазифеминистка реч. Като стара лисица, след предупрежденията от Гърция и след националистическия разказ, който ѝ помогна да стане президент, поради липса на идеи, тя използва момента, за да обяви, че се бори благочестиво за правата на жени. Това не беше нищо друго, освен бягство, което предизвика бъркотия и дипломатически скандал.

Силяновска говореше за все още живия "патриархат в Западните Балкани".

„Трябва не само да феминизираме политиката, но и да помогнем на мъжете да разберат, че не трябва да се предаваме. Трябва да следваме ритъма на природата, тя е съвършеният творец. Не знам точното съотношение мъже и жени в стройния парламентарен състав, но ми се иска да направим крачка напред от тези 42%. Ние, жените успяваме да представим Македония като умна, силна, достойна жена. Неслучайно държавата, политиката, демокрацията и Македония са в женски род. Помогнете на жените да изразят това, което имат, а не са могли преди. Всички вие ще се гордеете с Македония, както аз с моя народ“, заяви Силяновска.

Президентката говори много за жените, за тяхната еманципация, но никога няма да каже за онези еманципирани и интелигентни жени, които са били затворени по време на комунистическия режим на Тито. Като последователен Титов пионер, но и като жена, която печелеше много добре от Титовия комунизъм, професор Силяновска никога не коментираше мои текстове, когато писах за женомразството и фемицида като последица от Титовия комунизъм!

Професор Силяновска никога не откликна на молбите ми за реабилитация на затворнички по време на комунизма на Тито, нито на женомразството или институционалната омраза към жени, които са били смели, интелигентни, неконформисти, независими и осъдени на робство!

Ели Секуловска, активист за правата на човека в Северна Македония

Онова дълбоко вкорененото чувство в съзнанието на онези, които оцеляха, но не им беше позволено да говорят за него десетилетия, е все още е тема табу у нас. Истината за затворничките по време на югославския комунизъм е винаги прикривана, с мисълта, че прахта на изминалото време ще покрие извършените престъпления.

Силяновска подчерта неколкократно, че никога няма да използва името Северна Македония и че е против вписването на българската етническа общност в Конституцията на Северна Македония.

Вчера гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в интервю за гръцката телевизия "Алфа" категорично призова за спазване на Преспаското споразумение от новото правителство в Скопие. „Надявам се това, което се чу преди изборите, да не бъде официалната позиция на новото правителство след изборите. Защото ако това се случи, ще имаме проблем“, каза той.

Но въпреки предупрежденията от страна на Гърция, Силяновска с клетвата си предизвика дипломатически скандал, както и множество реакции както от вътрешни, така и от външни политически фактори.

Именно по време на речта на Силяновска и използването на името Македония вместо Северна Македония, гръцкият посланик София Филипиду, която седеше между американския посланик Анджела Агелер и нидерланският посланик Дирк Ян Коп, в знак на възмущение демонстративно напусна зала. Показателно беше, че след това американският посланик се премести на нейния стол, за да говори с посланика на Европейския съюз в Скопие Дейвид Гиър.

Три часа след клетвата на Силяновска, се обади председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен с искане Северна Македония да спазва Преспанското споразумение. Реакцията ѝ бе свързана с „изпускането“ на думата „Северна“ от Силяновска.

По-късно реагира и министърът на правосъдието на Северна Македония Кренер Лога, който обясни, че клетвата на Силяновска трябва да бъде обявена за нищожна заради нарушение на конституцията и настоя сегашният председател на парламент Йован Митрески да поеме временно президентския пост.

Последваха остри реакции на изказването на Силяновска от албанския политически блок, по-специално от Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/, чийто говорител Арбeр Адеми изрази своето несъгласие.

Пристигна и официалното съобщение от гръцкото Министерство на външните работи. Гърция заяви, че по-нататъшният напредък в двустранните ѝ отношения със Северна Македония, както и напредъкът в европейския ѝ курс, зависи от пълното прилагане на Преспанското споразумение и главно от използването на конституционното име на страната.“

Речта на Силяновска остана „държавническа и достойна“ в очите на само един човек - председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. /БГНЕС

---------------------------

Ели Секуловска, активист за правата на човека в Северна Македония. Анализът е написан специално за Агенция БГНЕС.

Последвайте ни и в google news бутон