В разговор в канала на ZOE в YouTube с д-р Тим Спектър тя спомена, че има определен вид хляб, към който всеки трябва да се придържа. Кимбел също така предложи към избора на хляб да се подхожда със същото внимание, както към избора на хубаво вино.
„Никога не взимайте хляб, без да погледнете етикета и да го обърнете, за да разгледате списъка със съставките. В момента, в който видите изключително дълъг списък с неща, които не можете да произнесете, които не познавате, оставете го“, съветва експертът.
„Няма значение какво пише на етикета отпред, затова го върнете обратно“, допълни тя.
Кимбел също така твърди, че „прясно изпеченият хляб“, който се намира в някои големи вериги супермаркети, всъщност може да е на възраст до 12 месеца.
„Тези хлябове, които се правят на място, нямат етикет. Те просто ги слагат в торбички и нямате представа какво има в тях. Всичко това е една голяма измама, защото този хлябът често е на една година... Той е предварително сготвен и в общи линии те просто трябва да го размразят и да направят последната препечена филийка. Това означава, че не трябва да му поставят и етикет“, каза Кимбел.
Според нея това означава, че не трябва да изброяват добавките и че „всичко това е една гигантска измама“.
Кимбел, която е защитила докторска дисертация върху храненето и смилаемостта на хляба, е убедена, че закваската може да бъде най-здравословният избор. Нейните проучвания изследват благотворното въздействие на хляба с квас върху здравето на червата и психичното здраве, особено когато се консумира в умерени количества като част от добре балансирана диета.
Консумацията на ферментирали храни като кисело мляко, кимчи и закваска е свързана с намален риск от хронични заболявания, включително сърдечни заболявания, инсулт и диабет тип 2. Проучванията показват, че хлябът с квас може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар, да подобри здравето на чревната микрофлора и да подсили имунната система.
Британската фондация за сърдечносъдови заболявания казва:
„Процесът на ферментация на заквасеното тесто означава, че то може да има по-нисък гликемичен индекс от стандартния еквивалент на хляба. Това означава, че нивото на кръвната захар се повишава по-бавно и следователно може да бъде по-добър избор за хора с диабет“.
Тези храни могат също така да подобрят психичното здраве, като потенциално намалят нивата на стрес и тревожност. Хлябът с квас е богат на протеини, фибри, желязо и важни витамини като фолиева киселина. Освен това в него има антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на риска от различни видове рак, хронични заболявания и последиците от стареенето.
Закваската се прави от тесто, което ферментира благодарение на естествените лактобацили и дрожди. То се получава от „закваска“, която може да е на стотици години, като всяка от тях допринася за своя специфичен вкус.
Изследванията показват, че хлябът с квас действа като пребиотик, което означава, че фибрите, които осигурява, подпомагат растежа на полезните бактерии в червата. Тези полезни бактерии играят съществена роля за поддържането на балансирана и здрава храносмилателна система.
Освен това закваската обикновено съдържа по-малко глутен от другите видове хляб, но не е напълно безглутенова. | БГНЕС