ЕК обяви шести инвестиционен пакет за Западните Балкани в размер на 1,2 млрд. евро

Европейската комисия (ЕК) обяви шестия инвестиционен пакет в рамките на Плана за инвестиции на ЕС за Западните Балкани, който се очаква да осигури 1,2 млрд. евро за инвестиции, съобщи CNA.

ЕК заяви, че този пакет ще подкрепи 8 ключови нови инвестиции в областта на водоснабдяването и канализацията, пречистването на отпадъчни води и железопътния транспорт, както и иновациите в малките и средните предприятия.
Инвестициите ще бъдат извършени в тясно сътрудничество с партньори от Западните Балкани и международни финансови институции. 
Инвестиционният пакет на стойност 1,2 млрд. евро включва 300 млн. евро безвъзмездни средства от ЕС по Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП). 
Новите инвестиции ще бъдат разработени въз основа на трите приоритета на Плана за инвестиции: Реконструкция и рехабилитация на водоснабдителната и канализационната инфраструктура в Черна гора и Босна и Херцеговина; напредък в железопътната инфраструктура по Коридор 10 с бърза връзка между Белград и Велика Плана, която да позволи по-бързото придвижване на пътници и стоки в региона; както и подкрепа за бизнес сектора в региона.
По този повод председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен подчерта, че инвестиционният план за Западните Балкани на стойност 30 милиарда евро е подсилен с нов пакет от 1,2 милиарда евро.
"Това укрепва регионалните връзки с качествена инфраструктура и ни приближава един към друг, което е нашата цел. Нашите партньори от Западните Балкани изграждат своето европейско бъдеще. Тези инвестиции, заедно с необходимите реформи и достъпа до нашия общ пазар, ще подготвят икономиките на нашите партньори за присъединяване към блока", каза Фон дер Лайен.
ЕК одобри Плана за инвестиции за Западните Балкани през 2020 г., който обхваща периода 2021-2027 г. Този пакет има за цел да стимулира дългосрочното възстановяване, да ускори екологичната и цифровата трансформация и да насърчи регионалното сътрудничество и сближаване с ЕС. | БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон