ДПС стана четвърта сила с 18 депутати по-малко

Парламентарната група на ДПС изключи Джевдет Чакъров. Изключени са и депутатите, подкрепили почетния председател Ахмед Доган, предаде репортер на БГНЕС.

От състава на ПГ на ДПС се изключват: 1. Ализан Яхова; 2. Анджей Джандев; 3. Валентин Тончев; 4. Джевдет Чакъров; 5. Едис Даудов; 6. Ешереф Ешереф; 7. Левент Мемиш; 8. Ердуан Мехмед; 9. Марио Рангелов; 10. Мехмед Салим; 11. Павлин Кръстев; 12. Севим Али; 13. Тимур Халилов; 14. Фатме Рамадан; 15. Хабибе Расим; 16. Хайри Садъков; 17. Юсеин Вейселов.

Веднага след като стана ясно за изключването на опълчилите се депутати, Ахмед Ахмедов Вранчев напусна групата. Така общият брой на народни представители вън от редиците на ПГ на ДПС става 18, а парламентарната група на движението наброява 26 депутати с 1 председател в лицето на Делян Пеевски и 6 заместник-председатели.

Джевдет Чакъров заяви, че изключването е нелегитимен акт, който не е съобразен с устава на ДПС. Според него този акт е приет под натиск и от страх.

Изключените депутати от ПГ на ДПС ще подготвят позиция, консултирана с юристи, и ще я представят през следващите дни. „Виждате какъв е стилът и подходът, за него се обръща специално внимание от страна на Доган. Върху всеки един от нас са отправяни заплахи“, обяви Чакъров. Той заяви, че редица симпатизанти на ДПС не подкрепят този подход. „Ние заставаме изцяло зад почетния ни председател д-р Ахмед Доган за това, че трябва да върнем демократичните принципи във функционирането на ДПС, да се преодолее страхът”, категоричен е Чакъров.

От своя страна Делян Пеевски подчерта, че определени хора искат да разрушат ДПС. Той не може да повярва на написаното от Доган. „Винаги съм бил за обединение и сега съм за обединение. С никого не водя войни, други хора водят войни“, каза той. Попитан дали може да определи Доган като дерибей, Пеевски заяви, че този въпрос трябва да бъде отправен към почетния председател. Той е категоричен, че ДПС трябваше да бъде обединено. Пеевски заяви, че не той цепи ДПС, а 17 депутати на практика са се самоизключили със своите действия.

Досега ПГ на ДПС наброяваше 44 народни представители. От днес, ПГ на движението ще наброява 26. Това я прави четвърта политическа формация в парламента. ПП-ДБ имат 39 народни представители, „Възраждане“ – 38. От това следва вторият проучвателен мандат президентът Румен Радев да връчи на ПП-ДБ.

Кризата в ДПС се задълбочи след писмото на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган, в което той поиска Делян Пеевски и още петима ключови лица от партията да подадат оставка. Пеевски категорично отказа да го направи, заявявайки, че така ще предаде доверието на членовете на партията.

Партийната криза предизвика редица коментари, както сред представителите на ДПС, така и от другите партии.

Изключеният миналата седмица от ПГ на ДПС Рамадан Аталай смята, че кризата е започнала да се разрешава. Той заяви, че колективните органи скоро ще се съберат и ще се вземе решение. Според него ако Националният съвет реши да отстрани Пеевски, „той и да продължи да упорства, нещата ще бъдат решение“.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че навсякъде има трусове: „Трусовете във втората са както в третата, четвъртата и петата партия. Винаги сте чували от мен, че аз в чужди партии не се бъркам и не давам и в ГЕРБ да ми се бъркат”. Той припомни, че още преди 3 месеца е заявил, че ГЕРБ няма да участва в коалиция, в която е само с ДПС.

„А що се касае до ДПС - ние още преди 3 месеца заявихме, че коалиция с ДПС само ГЕРБ няма да прави. Тогава чувахме какви ли не глупости от анализатори какво мисля аз. Преговорите доказаха по безспорен начин, че нито поискахме подкрепа, нито дадохме подкрепа на ДПС”, припомни лидерът на ГЕРБ и уточни: В сглобка бях с Лена, Киро, Асен и Денков и кабинетът се казваше Габриел-Денков. ДПС не участваха в тази сглобка, нито имаха министри, нито участваха в преговорите.

На въпроса кой ще победи в ДПС лидерът отговори шеговито: Малко ми е като финала Испания-Англия. Кой ще победи там в случая изобщо не ни касае. Виждам, че се открива много голяма възможност, защото по смесените региони битката се водеше само между ГЕРБ и ДПС.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков заяви, че ставаме свидетели на бавното разграждане на модела „Пеевски“.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ заяви, че „с интерес гледаме процесите в ДПС“. „Преди този брифинг всички се опънахме на телевизора да гледаме как изключват поредната порция депутати на ДПС. Ще гледаме с интерес“, каза той. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон