До 20 юни Северна Македония ще има ново коалиционно правителство

Бъдещият премиер е лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Новото правителство на Северна Македония ще бъде съставено до 20 юни и най-вероятно ще се състои от ВМРО-ДПМНЕ, коалицията на опозиционните партии на албанците "Вреди" и Движението ЗНАМ.

Това съобщи депутатът и член на Изпълнителния комитет на ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски в профила си в социалната платформа X след вчерашното прегласуване на парламентарните избори в седем избирателни секции.

Бъдещият премиер е лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. Трите формации могат да съставят мнозинство от 78 депутати в 120-местния парламент. Засега ВМРО-ДПМНЕ не е започнала официални преговори със ЗНАМ на Максим Димитриевски да бъде част от новото управляващо мнозинство. Димитриевски е бивш кадър на досега управляващия Социалдемократическия съюз /СДСМ/. Преговори обаче се водят с обединената албанска опозиция "Вреди", ръководена от Арбен Таравари.

На повторните парламентарните избори в Северна Македония на 22 май в 7 секции, "Вреди" (ВЛЕН) спечели още един мандат за сметка на коалицията "Европейски фронт", начело с Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/.

ВМРО-ДПМНЕ остава на първата позиция с 58 депутати, СДСМ и "Европейски фронт" печелят 18 мандати, "Вреди" - 14, Левицата и ЗНАМ - 6. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон