Джордж Фридман: Европа е в безпорядък, Путин е слаб, САЩ ще се променят

Международната система винаги се променя. Обикновено тя се измества стъпка по стъпка, като всяка една от тях е ограничена от системата, за да се смекчи нейното въздействие и по този начин да се поддържа баланс и стабилност.

Преди много години, например, когато Китай навлезе в период на главоломен икономически растеж, това стана без американските инвестиции и търговия, необходими за стабилизиране на глобалното въздействие на възхода му. Въпреки това международната система като цяло остана балансирана. Светът е проектиран така, че да се справя с единични и ограничени промени, за което свидетелстват десетилетията, необходими за създаването на нещо толкова сложно като Европейския съюз. Много по-неудобно му е да се справя с относително внезапни и широкообхватни промени - точно това се случва сега.

По границите на Русия президентът Владимир Путин представи предложение за мир, което по същество представлява приемане на факта, че Русия няма сили да си върне цяла Украйна и ще се съгласи на малки отстъпки. Това само по себе си е забележително. Преди войната се смяташе, че Русия е възстановила голяма част от военната и политическата си мощ, която загуби при разпадането на Съветския съюз. Предложението на Путин потвърждава, че възстановяването на Русия е било илюзия, и по този начин мълчаливо информира другите държави, че трябва съответно да преразгледат стратегиите си за Русия.

Междувременно Европейският съюз е в безпорядък. ЕС помогна за стабилизирането на един регион, подложен на война, като възприе общи либерални идеологии и същевременно се отказа от имперската си мощ и се присъедини към Съединените щати. Тази система беше компрометирана от национални интереси, някои от които противоречат на либералните идеали, на които беше основан блокът. Неотдавнашните избори в Европа, които доведоха до успеха на много десни кандидати, поставят под въпрос идеалите от миналото и заплашват да дадат път на една нова Европа. Начинът, по който ще се развие този процес, ще промени отношенията на Европа със Съединените щати и Русия.

САЩ са изправени пред избори, които ще променят действителността в страната независимо от резултата. Ако Доналд Тръмп спечели, той ще се стреми да промени начина, по който се вземат решения, и да предефинира отношенията на Америка с други държави. Той обвини Европа, че се възползва от Съединените щати, като отказва да финансира изцяло военните ѝ задължения, и обеща външна политика, която се интересува по-малко от вътрешната идеология и повече от икономическите ползи, които се предлагат на Съединените щати. Ако Джо Байдън претърпи поражение, демократите вероятно ще преразгледат много идеологически инициативи, които са се стремили да осъществят. Ако той спечели с малка разлика, те вероятно ще направят същото, особено по отношение на външната политика. Тазгодишните избори ще бъдат началото на следващите и ще действат въз основа на извлечените поуки.

В Европа и Съединените щати имиграцията е важен въпрос. Въпреки намаляващия брой на работната ръка и спадащата раждаемост, се наблюдава засилено подозрение или откровено противопоставяне на имигрантите. Това се отразява както на мигрантите, така и на техните държави, и може да затвори вратите към най-привлекателните цели за миграция.

Русия, Европа и Съединените щати са най-влиятелните политически актьори на Земята. Тук изключвам Китай, само защото той изглежда далеч по-малко заинтересован от вътрешните промени, отколкото останалите. Ако това се промени, ще разгледаме отново неговото влияние. Ако това не стане, останалите ще преживеят множество собствени промени, които ще се отразят на поведението им, а оттам и на начина, по който функционира международната система. I БГНЕС

----

Джордж Фридман, „Геополитикал фючърс“

Последвайте ни и в google news бутон